Балансираното хранене е в основата на нашето здраве и на добрия ни външен вид. Но се оказва, че освен какво и колко ядем, е важно и с кого се храним. Това твърди експертът по здраве и фитнес Шон Стивънсън в книгата си „Яжте по-умно“. Той е създател и на един от най-популярните подкасти за здраве и фитнес в САЩ – The Model Health Show.

Като дипломиран биолог и нутриционист, Шон разглежда множество аспекти на това как храната влияе на здравето ни и как да се храним правилно. Интересното е, че той отива отвъд диетите, рецептите и спорта и се фокусира и върху средата като ключов фактор за това да се чувстваме по-добре. Шон подчертава, че „социалните връзки са ключови при избора ни на храна, изграждането на хранителни навици и, в крайна сметка, за постигането резултатите, към които се стремим“. За него храненето с приятели и със семейството е най-добрата защита за здравето. Той изтъква 5 важни последствия от споделянето на трапезата:

По-добро физическо здраве. В книгата си Шон Стивънсън цитира проучвания според които редовните социални контакти намаляват риска от развитие на хронични заболявания, подобряват действието на имунната система и се отразяват положително на цялостното ни здравословно състояние.

По-добро психологическо здраве. Социалното хранене може да повлияе положително на менталното ни здраве като намалява чувството на самота, изолация и стрес. Споделянето на храната с близките хора създава подкрепяща среда, в която човек се чувства оценен и разбран.

По-здравословни хранителни навици. Храненето с други хора често е стимул за изграждане на по-добра култура от гледна точка на избора и баланса на храна. В компанията на други се влияем от техните решения. Така ако те поръчват здравословни ястия и контролират количеството, което консумират, то това се проявява и в нашето меню.

По-здрави социални връзки. Когато се храним с други хора заздравяваме отношенията си с тях. Освен това ни се предоставя възможност за смислени разговори, за споделяне на преживявания и за съпреживяване на момента, което засилва чувството за принадлежност и свързаност.

Емоционална пълнота. Споделянето на храната с други хора не само задоволява физическите ни нужди, но и действа положително върху емоциите ни. Когато се забавляваме и споделяме положителни чувства със сътрапезниците ни, се чувстваме по-щастливи и удовлетворени от живота.

В заключение, Шон Стивънсън казва, че социалното хранене няма за цел просто да консумираме храна. То е жизнено важно за холистичното ни здраве, което подхранва и душата, и тялото.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.