Изваждането е едно от двете основополагащи математически действия, заедно със събирането. При него ако от едно число извадим по-малко, ще получим отговор със знак „плюс”. Ако са равни ще получим „нула”, а ако изважданото е по-голямо, резултатът ще е с „минус”.

Това просто правило може да се съотнесе и към храненето и добрата форма. Разликата е, че вместо числа ще смятаме стойности на енергия – колко сме приели с храната и колко сме изразходвали. И тук, както и в математиката имаме три варианта за краен резултат.

Вариант 1: Отрицателен резултат

В този случай изразходваната енергия е повече от консумираната. Обикновено отрицателен резултат получават хора, които водят активен живот и спортуват, а не се местят от стола в офиса пред телевизора в хола и после в леглото. И ако се питате как организмът набавя липсващата му енергия, отговорът е „Гори мазнини”. Тялото ни „се сеща”, че има складирани калории, които може да използва и ги усвоява от мастните депа. Казано на по-разбираем език, крайният резултат е отслабване.

Този процес има още една положителна страна. Ако сте успели да си създадете хранителни и спортни навици, ще можете да си хапвате храни, които много диетолози биха забранили. Разбира се, без да прекалявате. Говорим за умереност и баланс. Ако сте имали тежка тренировка във фитнеса, можете да си позволите една малка пица, чиния спагети или бургер от верига за бързо хранене.

Вариант 2: Резултатът е равен на 0

Ако количеството изразходвана енергия е равно на приетата, то тогава ще поддържате килограмите си. Тази опция е приемлива за хора, които се чувстват добре в кожата си и са постигнали желаната фигура.

В този случай също можете да си позволите волности в храненето. Но имайте предвид че с времето метаболитните процеси в тялото се променят и това, което е вършило работа на 25-30 години, няма да е ефективно след 35-40 годишна възраст. Затова следете внимателно килограмите си. Ако забележите, че качвате ще трябва да промените начина си на хранене или спортния режим. А най-добре и двете.

Вариант 3: Положителен резултат

По принцип е добре да получаваме положителни резултати, но не и когато говорим за здравословно хранене и добра форма. Ако изгорите по-малко енергия, отколкото сте поели с храната, ще има остатък, който организмът ще складира. А „складовете” в голямата си част са мастни депа. Колкото повече остатъчна енергия трупате, толкова повече те ще се разширяват и това ще е видимо за околните. Не се учудвайте, споменатите мастни депа са около талията, корема и бедрата.

Затова не допускайте да трупате енергия, а се погрижете за нейното изгаряне. Това става със спорт и промяна в хранителните навици. И за двете могат да ви помогнат специалисти по здравословно хранене и добри фитнес инструктори. Разбира се, можете да се посъветвате и с приятели и да потърсите идеи в интернет, например на znamdaiam.bg.

Изцяло от вас зависи дали резултатът ще е отслабване или качване на килограми. Ако спортувате активно и внимавате колко и какво ядете, ще бъдете във форма и ще изглеждате добре. А ако се заседявате с обилно количество храна пред телевизора, много скоро няма да сте доволни от образа в огледалото. И тогава ще се сетите за нашето уравнение и ще направите първите стъпки към промяна на баланса усвоена/изгорена енергия.

Вижте още

Мис България 2003 Елена Тихомирова: Любимата ми маска за лице е от храни

Моделът всеки ден пие чай и приготвя домашна храна

Мис България 2003 разбива на пух и прах мита, че красивите жени не могат да готвят.

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.