Няма как да не си забелязал, че все повече хора прегръщат идеята „назад към природата“. Те започват да живеят здравословно, да спортуват повече, да подбират по-внимателно храната и козметиката си и дори разчитат на природата за предпазване на болести и събират и сушат билки. Както са правили хората от стотици години. И понеже ние също харесваме билките, откриваме техния сезон с един от любимците ни – белия равнец. Днес ще ти разкажем за какви болежки помага и как да го ползваш.

Какво точно са билките?

Това са растения, които имат лечебни свойства, интересен вкус и уникален аромат. Повечето билки имат антисептично, антибактериално и антиоксидантно действие върху организма и като живо растение, и като сушено за консумация. В България има около 650 растителни вида, които се употребяват като билки. Не случайно в народните приказки и песни се говори за чудодейни билета- тези прекрасни растения са били най-близкото, което хората са ползвали като лекарства в древността. Билколечението е послужило и като основа за създаването на медикаменти. Дори днес голяма част от лекарствата включват в състава си билки. А от растенията можеш да си правиш чай, отвари, запарки, мехлеми, екстракти и много други.

Събирането на билки е малко като брането на гъби- трябва да знаеш какво правиш. Ако искаш да си набереш сам билките, не трябва да знаеш само къде расте и кога се бере. Хубаво е да се подготвиш и за свойствата на растението, как се използва, кога расте, как се суши и съхранява. А и трябва да знаеш как да ги събираш, без да унищожаваш растението, за да има и през следващия.

Бял равнец

Това е една от най-популярните билки не само у нас. Чудният бял равнец (Achillea millefolium) е една от най-ценените билки. Растението е тревисто, с право стъбло, достига до 50 см. Цветовете му са бели и дребни. Можеш да го видиш по ливади и поляни, в планинските и горските райони. Като билка се използва цялото растение или само цветовете. Важно е да се бере преди прецъфтяването на цветовете (юли-септември). Можеш да ги изсушиш за няколко часа (до 5) на слънце, а после се доизсушават на сянка или във фурната (до 40 градуса).

За какво помага?

Белият равнец възбужда апетита и подобрява състоянието на стомаха. Може да помогне и при гастрит, колит, диария. Билката помага и за по-бързото съсирване на кръвта, което я прави много ценна при кръвоизливи, кървене на носа и венците, при открити рани. Даже може да помогне и при ревматизъм.

Употреба

Можеш да пиеш бял равнец като разтвориш една супена лъжица или препълнена чаена в чаша вода. Запарваш за няколко минути и пиеш сутрин по 2 чаши и вечер по една. Дневната доза е 3 чаши за 3 месеца, след което трябва да направиш почивка. Естествено, за различните болки има различни дозировки. Хубаво е да се консултираш с експерт преди да почнеш самолечение. Ако пък нямаш конкретни оплаквания, можеш да пиеш отварата от време на време.

Чай с бял равнец и мед пък помага при диети- ускорява метаболизма, пречиства черния дроб и нормализира киселинността на соковете в стомаха. Затова хората с гастрити и язви са му големи фенове. Дозата е една чаена лъжичка от сушената билка, запарена в 250 мл. вода.

Много хора си приготвят и тинктура от бял равнец. Тя е страхотно средство за затоплящи и обезболяващи масажи при ревматоидни заболявания. А през зимата разтривката с нея гони далече настинките. Тинктурата се приготвя като накъсаш прясната билка и я сложиш в бутилка. Шишето трябва да се напълни, но без да се тъпче. После заливаш белия равнец с етилов спирт (38-40 градуса), ракия или водка. Оставяш бутилката за две седмици на слънце и после прецеждаш течността в друг съд и я прибираш на хладно и тъмно място. Така тинктурата ще изкара до следващата пролет.

Това беше първият герой на нашата билкарска поредица. Очаквай още интересни лекове с билки, които няма да пропуснеш, ако се абонираш за „Знам да ям“.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.