Вече нямаме търпение да дойде Великден и да се съберем с близките. Но забравяме, че преди да дойде време за богатата трапеза, трябва да си заслужим празника. A именно - трябва да се въздържаме от блажна (месна и млечна) храна за 40 дни.

Целта на поста е да доведе до нравствено пречистване. Но пък според нас е прекрасен повод да пречистим и презаредим тялото си. Ние сме далеч от идеята, че трябва да спазваш християнските традиции и няма нищо религиозно в желанието ни да те запознаем с фантастичните ползи за здравето от постенето.

Защо постенето помага за здравето?

Религиозният пост е време за духовен растеж, но може да бъде и период на подобряване на здравето. Последните проучвания отбелязват подобрение при кръвно налягане, кръвни липиди, инсулинова чувствителност и биомаркери на оксидативен стрес след постене. Oграничаването на приема на месо може да помогне за намаляване на риска от заболявания, включително рак. Също така екип от изследователи от Харвард, установили, че хората, които ядат рядко червеното месо, са склонни да живеят по-дълго и заболяват по-рядко от сърдечно-съдови заболявания и рак. Това означава, че постенето може и да удължи живота ти.

Лишаването от млечни и месни продукти също така помага да свалиш някое и друго килце. Освен това очиства и помага да изхвърлиш токсините от тялото. Постенето също може да помогне за забавяне на процеса на стареене като произведе повече от човешкия хормон на растежа - стареем по-бързо, когато тялото произвежда по-малко от него.

Защо постенето е нормално?

Хилядолетия хората са се развили като ловци и събирачи. Пътували са на групи в търсене на храна. Имали са тежки периоди, през които не са успявали да си набавят необходимата храна и тялото е черпило енергия от вътрешните си запаси. "От еволюционна гледна точка е съвсем ясно, че нашите предци не са яли три пъти дневно, плюс нещичко между основните хранения", казва д-р Марк Матсън, невролог в Националния институт по стареене на САЩ.

Повечето религии включват задължителен пост. Случайност? Дори в древността хората са знаели, че тялото и духа са неразривно свързани. Празнували са с обилни трапези, след което са постили, след което са празнували отново. Така са давали възможност на телата си да се почистят и възстановят.

Защо празнуваме Великден, но не постим?

Повечето от нас се фокусират върху Великденските празници, а пропускат постите. Предлагаме ти да пробваш да постиш, а можеш и да убедиш други хора да се включат с теб - така е много по-лесно. А ако не искаш да се въздържаш до началото на май, винаги можеш да си определиш конкретни дни от седмицата, в които да спазваш поста. Да не говорим, че вече можеш да намериш постни алтернативи на любимите си продукти почти във всеки магазин. Има различни видове сирена и кашкавали от ядки, мляко от соя и ядки, различни шоколади и сладкиши без животински продукти. А има и специализирани ресторанти, в които менюто е от постни или вегетариански ястия.

Постите не означават лишения. Виж нашите предложения за постна мусака тук, а за чудни бобени кюфтенца тук. И разбира се - рецептата за най-любимия ни хумус.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.