Информираният избор е пътят към здравословното хранене

По данни на ЕВРОСТАТ, България е на първо място в Европейския съюз по смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Данни на НСИ сочат още, че има 64% смъртност при сърдечно-съдовите заболявания. Голяма част от тези заболявания се развиват заради нездравословни хранителни навици още от детството, но с нужните мерки и помощ от държавата можем да ги предотвратим, оптимистична е професор д-р Веселка Дулева, дм.

Не е новина, че е необходимо да се храним добре, за да сме здрави. Но как храненето се отразява върху детското развитие? Какво са „здравословни хранителни навици“ и как държавата може да промотира здравословното хранене? Това са въпроси, които вълнуват всички ни. А днес ти представяме експерта, който има отговорите– професор д-р Веселка Дулева. началник отдел “Храни и хранене” към Националния център по общественото здраве и анализи, Национален консултант по хранене и диететика към Министерството на здравеопазване и представител на България в Световна здравна организация по хранене и хранителна политика. Тя е и активен член на редица работни групи към Европейската комисия – по етикетиране на храни, по хранителни и здравни претенции, по нови храни и нови хранителни субстанции и др. Проф. Дулева ни разказа как се хранят българските деца и как да ги предпазим от развитие на хронични болести в по-късни етапи от живота им. Но да започнем от начало, а именно…

Що е то здравословно хранене

Всеки от нас има нужда от определени хранителни вещества, витамини и минерали, но е важно не само да поемаме полезните вещества. Наложително е и да ограничим солта, захарта, транс-мастните киселини и наситените мазнини. За възрастните дневният хранителен прием трябва да бъде ориентировъчно с такова разпределение на енергията: белтъкът трябва да представлява 10-20 Е% (процент от енергията за деня), мазнините 20-35 Е%, транс-мастните киселини не повече от 1 Е%, наситените мастни киселини не повече от 10 Е%, въглехидратите 45-60 Е% . (Подробни съвети за храненето при възрастните можеш да намериш тук.) Храненето при децата обаче е по-различно, защото те тепърва изграждат тялото си.

Особености на детското хранене

Основите за правилното хранене се полагат още от бременността. Проф. Дулева разказва, че има теории, че с правилно хранене, майката може да промени метаболитното програмиране към някои заболявания при детето. Всъщност хранителните навици се формират още в утробата – храната, която консумира майката, оказва влияние на детето.

Според последния национален мониторинг, 2014 год. делът на деца със затлъстяване в България е стабилизиран, в сравнение с 2008. „А за възрастовите групи 7-9 и 14-18 имаме лек спад. Това е изключително постижение,“ споделя проф. Дулева. Според нея правилното хранене започва у дома, но е изключително важно този модел да продължи и в детските заведения и училищата, за да се осигури нормалното физическо и интелектуално развитие на децата.

Проф. Дулева споделя, че при сравнение на дела на затлъстяване при  децата в 1ви клас сме някъде по средата. Южните страни като Испания, Малта, Гърция, включително и Англия, са с по-висок относителен дял на наднормено тегло при децата. Скандинавските страни са с по-нисък относителен дял на затлъстяване.

За здрави българчета

Добрите резултати в класацията са резултат от съвместната работа на експертите от Министерството на здравеопазването, Национален център по обществено здраве и анализи, Регионални здравни инспекции и създаване на законодателни изисквания за здравословно хранене на децата чрез разработване, прилагане и контрол на трите наредби за здравословно хранене. Първата е от 2009 година и регулира изискванията за храните в столовете, вендинг машините и бюфетите в училищата. „Забранили сме например безалкохолните напитки със захар. Имаме критерии за съдържание на сол, млечни и месни продукти. Както и какъв да е режимът на хранене, кулинарните технологии.“

Към Министъра на здравеопазването е създаден Научно експертен съвет по хранене, който включва представители на МЗ, НЦОЗА, университети, асоциации на производители на храни. Целта е да се работи с производителите на храни  за предприемане на промени в рецептурите, за да повишат наличността на пазара на здравословни храни. Работи се и по намаляване на настиска на маркетинга и рекламата на храни за деца. Скоро ще има законодателна инициатива, с която да се ограничи рекламата на храни, предназначени за деца, в които захарта, солта, мазнините и транс-мастните киселини не отговарят на определен хранителен профил.

Европейският съюз в помощ на децата

На европейско ниво, Групата на високо ниво по хранене и физическа активност активно работи за създаване на критерии по групи храни за се реформулиране на храните - подобряване състава им, така че те да станат по-здравословни, като се определят гранични стойности за количества на сол, захар наситени мазнини, транс-мазни киселини по групи храни. Провежда се и активна комуникация и работа с индустрията, така че да започнат да се произвеждат по-здравословни храни и да се намали натиска на рекламата на храни с нездравословен хранителен профил. ,“ разказва проф. Дулева. „Защото всяка хранителна група има различна съставка, която трябва да се модифицира до определено ниво, за да стане по-здравословна, но да запази същия вид и вкус, който потребителите очакват. Това е дълъг процес.“

Въпрос на възпитание

„Тези промени трябва да стават постепенно, защото рязката промяна на количествата (примерно на солта), води до липса на възприемчивост при потребителите, защото хората търсят същия вкус. Установено е, на база на много проучвания, че чувството на соленост се възпитава. Ние се раждаме без усет за сол и ние сме тези, които създаваме нивото за възприемане на соленост у нашите деца. Необходими са около три месеца с градирано намаляване на количеството на сол, за да се намали нашия усет за соленост. Същото касае и захарта. Децата са свикнали да възприемат сладостта на майчиното мляко, което се дължи на наличието на 5% лактоза. И това е прагът за възприемчивост на сладкото, след което ние, възрастните, добавяйки захар в храните за децата, ги научаваме да се хранят с по-сладки неща.“ Но как да избираме правилната храна?

За лесен здравословен избор

Проф. Дулева ни увери, че се работи върху лого и система за стимулиране на процеса за подобряване на храните. Много страни от Европейския съюз отбелязват здравословните храни на пазара с позитивно лого, което помага на потребителите при избора им на храни на пазара. Има и други системи за повишаване на информираността – например светофарния принцип за етикетиране, който се използва в Англия. „Унгария, например, прилага  данъчни мерки за производители на храни с високо съдържание на сол, захар и мазнини и отчитат големи успехи,“ разказва проф. Дулева. Установили са, че есе е повишила употребата на по-здравословни храни, като например избор на  чипс, който  не е пържен, а печен и е с намалено съдържание на сол.“  Другите фискални мерки може пък да стимулират производителите. „В Латвия имат и двете. Те имат по-висок данък за безалкохолни напитки със захар и много по-ниски данъци за плодове и зеленчуци.“

Друга мярка са различните системи за етикетиране, но все още няма унифицирана европейска система. Разработва се лого, което да показва на потребителите, че продуктът е здравословен. България подкрепа тази идея. „Има смисъл и за производителите, защото така техните храни се търсят повече. Има полза и за потребителите, защото лесно разпознават продуктите. Идеята на логото е да превърнем здравословния избор в най-лесен. Това улеснява потребителите в избора им на храни на пазара,“ каза Дулева.

В помощ на родителите

А освен при пазаруването, Министерството на здравеопазването помага и за здравословното хранене на децата в държавните институции. Към всяка от трите наредби за здравословно хранене е разработен сборник с рецепти. Всеки сборник има над  400 рецепти, които са разделени на супи, салати, основни, десерти и др. Проф. Дулева споделя, че сборниците са в помощ на професионалистите, но „имаме идея да направим и за родителите.“

Промяната към здравословно хранене определено няма да е лесна и бърза. Проф. Дулева обаче е оптимистична, че се движим в правилната посока За България, а и останалите държави в Европейския съюз, здравето на децата е приоритет.

 A за да е още по-лесно здравословното хранене, защо не се абонираш за „Знам да ям“? Така всеки петък ще получаваш вкусни рецепти и полезни съвети за хранене.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми