Учителят Петър Дънов ни е дал много ценни съвети как да постигнем хармонията между тялото и душата, а и в частност - как да се храним. Според него житото е най-пълноценната храна и затова днес споделяме неговата „житна диета“.

Той казва: „Засега по-здравословна храна от житото няма. (…) Житното зрънце съдържа в себе си потенциална енергия, която като влезе в организма на човека ,се превръща в кинетическа. В житото се крият най-мощните, най-благородните сили на живота.  Житното зърно е емблема на човешката душа."

Факт е, че в пшеничните зърна се съдържат фибри и антиоксиданти, които съответно пречистват храносмилателната система и предпазват организма от свободни радикали. При меленето на житото пада люспата и зародишът на зърното и така се губят ценни минерали, витамини, магнезий, фосфор, тиамин и цинк. Ето защо е наложително житото да се консумира цяло.  
 

Кога?

Тази диета е известна повече като телесен и духовен пост, защото пълноценно пречиства организма. Тъй като житният режим цели да синхронизира тялото с природата и началото на пролетта, най-подходящото време да се направи е февруари около пълнолуние (не по-късно от четвъртия ден след пълнолунието). В края на зимата, тялото има възможност да се възстанови и обнови от натрупаното през зимата.

Как?

В продължение на 10 дни, дневното ти меню ще се състои от 100 грама жито, 3 ябълки, 9 ореха и 3 лъжици мед. И неограничено количество вода, за предпочитане топла и преварена.
Житото се приготвя в термос от вечерта: 100 грама се заливат с чаша и половина топла, но не гореща вода и се оставя да престои през нощта. На сутринта се изпива водата, а житото се разпределя на три порции. Препоръчваме ти да го дъвчеш продължително, бавно и спокойно. Ябълките са за сърцето, а орехите за мозъка и се консумират по желание.

След приключване на поста (без значение колко дълго е продължила диетата) е препоръчително да се захраниш с „ангелска супа.“. Тя се приготвя много лесно: в литър и половина подсолена вода се варят три картофа. Това е. Може да добавиш и малко нарязан магданоз. Това е всичко, което можеш да консумираш през деня. Постепенно премини към нормално хранене като започнеш с плодове, ядки (без фъстъци), без много подправки и без хляб.

Защо?

В житото има всичко, от което се нуждае тялото ти. В 100 грама пшеница има 12,1 г белтъци и 69 грама въглехидрати само за 349 калории. Богато е на витамини (B1, B2, PP, E), натрий, калций, желязо, калий, магнезий и фосфор. Може да опитате диетата и с лимец. В него има по-малко глутен и въздейства по-благоприятно на много хора.

А ако не успея?

Тази диета не е лесна в натовареното ни ежедневие, в което сме заобиколени от храна непрекъснато. За Учителя Дънов може да е било приятно да медитира по цял ден и да си почива, доволно предъвквайки житото. Но ако усетиш физическо или психическо неудобство, по-добре спри. Често първите три дни са най-трудни. На втория или третия ден се преминава през малка „криза,“ характеризирана от главоболие и раздразнителност. С малко мед и орехи и много вода можеш да се справиш. Но по-добре режимът да е кратък и приятен, отколкото дълъг и мъчителен.

Житният режим се препоръчва се от известни диетолози като доктор Георги Гайдурков и доктор Людмила Емилова. Но ако ти се струва много тежко, защо не оставиш луната да ти помогне с диетата?

Вижте още

Как да изчистим отровите от организма?

С плодове, с вода, „сух глад“ или с хлорен диоксид – диетологът Огнян Симеонов дава идеи за детоксикация

Огнян Симеонов е завършил НСА в София и е специализирал е диетология в Harokopio University,

Как да се отървем от целулита и подутия корем?

Съветите на нутрициониста Надя Петрова как да сме прекрасни на плажа и три страхотни рецепти с чия

Надя Петрова е нутриционист, завършила е канадското училище по натурално хранене CSNN, има ра

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.