Учителят Петър Дънов добре е познавал хармонията между тялото и душата, а храненето заема голяма част от неговите беседи. То е важна част от нашето ежедневие и макар всеки човек да трябва да избере най-подходящата за себе си храна, има общи правила, които важат за всички и, които ти представяме днес. „За да създаде добър характер в себе си, човек трябва да държи храносмилателната си система в изправност. Яжте по правилата на природата. Само така ще се разрешат въпросите на живота“ – казва Петър Дънов.

Добра мисъл и добро чувство

Според Учителя този, който готви, трябва да е весел, да мисли добро и да пее, защото така ще внесе добро в храната. Когато дойде време за ядене, забрави за всичко друго – мисли само за яденето, не говори и не се занимавай със странични неща. Докато се храниш, не допускай нито една отрицателна мисъл в ума си. Абсолютно е забранено да се гневиш на масата, иначе храната се превръща в отрова за организма. Яж с добра мисъл и добро чувство и изпитвай удоволствие от всяка хапка. Затова и трябва да ядеш това, което харесваш. Ако вземеш някой плод, не му се нахвърляй веднага. Разгледай го, помисли за него, порадвай му се, защото плодовете са сгъстена светлина и енергия от Слънцето, а ти трябва да я внесеш в тялото си.

Яж бавно, дъвчи дълго

Не бързай, докато се храниш. Дъвчи добре и преглъщай бавно за добро храносмилане. В устатата си имаш 32 зъба, затова сдъвквай всяка хапка по 32 пъти, за всеки зъб по един път. На долната част на езика има хиляди папили, които приемат праната (енергията) на храната, затова колкото по-дълго дъвчеш, толкова повече енергия ще отиде към мозъка и сърцето. За сутрешната закуска отдели половин час, за обяда – около 40-50 минути, за вечерята – отново половин час.

Никога не преяждай

Едно от главните правила при храненето е: никога да не си дояждаш, да останеш малко гладен. Когато стомахът работи много, паметта отслабва и тялото се изтощава. Спри да ядеш, когато ти е най-вкусно – силната храна се определя от качеството, не от количеството. В стомаха ти трябва да има място поне за още 20 хапки, така той ще работи добре.

Разнообразна и винаги прясна храна

Когато се храниш еднообразно, това е опасно. Затова не се ограничавай в един-два вида храна – всеки един вид съдържа специфична енергия, която е нужна на организма. Винаги избирай пресни продукти, в противен случай в тялото се образуват отрови. Най-добрата храна е тази, която се смила лесно и оставя най-малко излишъци. Здравословната храна се смила за един час и двайсет минути.

Топла храна и вода с нормална температура

За да бъде храната добър източник на енергия за организма, тя трябва да се консумира топла, но не гореща. Не яж студена храна. Същото важи и за водата, която пиеш. Но тя трябва да се пие преди ядене. След ядене не е добре, особено ако си ял плодове.  

Време за ядене

Яж в определено време, но не според часовника, а според това кога усещаш глад. Това важи особено по време на някакво неразположение, при болест. Ако не си гладен тогава, не мъчи организма си  – той знае най-добре кога иска храна, и кога – не. Този принцип обаче не важи, когато слънцето е залязло – никога не яж след залез. Не закусвай и преди то да е изгряло. Ръководи се от това небесно светило – когато то си „почива“, остави и тялото ти да почине от храна.

Ако принципите на Петър Дънов за здравословно хранене ти бяха интересни, сигурно ще ти е полезно да видиш и какво представлява лунната диета и защо тя става все по-популярна.

Вижте още

5 вкусни смути рецепти за сваляне на излишни килограми

Всички полезни вещества за тялото ти могат да бъдат събрани в една чаша, която да ти дава енергия и същевременно, да помага на диетата ти

Бързи и лесни за приготвяне, смутитата са новия полезен хит в борбата с излишните килограми.

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.