Информираният избор е пътят към здравословното хранене

„Не вечеряй след 19 ч.!“ Това е неспирният рефрен на диетолозите и едно от 10-те златни правила за топ форма. Да, така е, но ти се иска понякога да изкрещиш: „Аз не съм робот!“ Как да постъпиш, когато огладнееш в късните часове? Ама, разбира се, има вариант да похапнеш нещо здравословно, което да не се отрази на талията ти и да не си лягаш тъжен, с празен стомах.  Предлагаме ти 3 здравословни и питателни салати за късна вечеря.  

Салата „Фантазия“ с пилешко филе
 
Хранителна стойност (на 100 г):
Ккал – 98
Белтъчини – 11
Мазнини – 4
Въглехидрати - 5

Продукти:
пилешко филе - 200 г (сварено)
зелен лук - 10 г
1 ябълка
орехи - 20 г
корен целина - 25 г
нискомаслено кисело мляко - 3 с.л.
сол

Нарежи пилешкото филе на малки парчета. Счукай орехите на не много дребно. Нарежи зеления лук и после корена целина на малки кубчета. Обели ябълката и също я нарежи на дребно или я настържи на едро ренде. Смеси всички съставки, подправи с малко сол, добави киселото мляко и разбъркай.

Вкусна салата „Винегрет“ без картофи
 
Хранителна стойност (на 100 г):
Ккал – 83
Белтъчини – 3
Мазнини – 4
Въглехидрати - 10

Продукти:
2 глави червено цвекло (големина колкото детски юмрук)  
2 моркова
2 по-големи мариновани краставички
замразен грах - 2 с. л.
зехтин – 2 с.л.
сол

Нарежи цвеклото на едри парчета. Сложи го в кипяща вода за 15-20 мин., свали го от огъня, обели го, отцеди го и го постави под струя течаща студена вода за няколко минути. Така то ще стане достатъчно крехко за консумация, без да е варено продължително време и ще запази витамините си. Свари морковите за 20-25 минути, а граха – за 7-8 мин., или както е указано на опаковката. Най-добре използвай пресен или замразен грах, а не консервиран. Нарежи цвеклото и морковите на средни кубчета, краставичките на по-малки. Изцеди граха в гевгир и го добави към другите зеленчуци. Подправи с малко сол и със зехтина и разбъркай (ако краставичките са много солени, най-добре не добавяй сол). Остави купата с Винегрета в хладилника да се охлади.   

Салата от зелен боб с домашна майонеза
         
Хранителна стойност (на 100 г):
Ккал – 100
Белтъчини – 5
Мазнини – 7
Въглехидрати –  5

Продукти:
зелен боб - 400 г
3 яйца
домашна майонеза* - 3 с. л.
1-2 скилидки чесън
5 зелени маслини
сол

Свари яйцата за 10 мин. и ги нарежи на кубчета (за да не се разпадне жълтъка, потопи ножа в хладка вода). Сложи зеления боб в кипяща вода и вари 5 минути, след което го прехвърли в гевгир и го измий със студена вода, за да запази цвета си. Нарежи маслините на дребно (най-добре използвай маслини с костилки, те имат по-интензивен вкус). Сложи тиган на котлона, загрей го леко и изсипи зеления боб и счукания чесън за 5 мин. на среден огън. В купа смеси боба, маслините и домашната майонеза, разбъркай и добави яйцата.  

*Домашна майонеза
 
Продукти:
1 яйце (със стайна температура)
сокът на половин средноголям лимон  
¼  ч.л. сол
200 мл олио (или зехтин)

1. Изсипи всички съставки в стъклен буркан. Изчакай няколко минути, докато яйцето се утаи в долната част на буркана.
2. Вземи пасатора, потопи го до дъното на буркана и включи на високи обороти.
3. Започни да разбиваш, без да повдигаш пасатора в продължение на 20 сек. Олиото ще започне да се превръща в кремообразен сос.
4. След 20 сек., когато видът на сместа започне да напомня почти напълно майонеза, започни да движиш пасатора нагоре и надолу в буркана, за да разбиеш докрай олиото.
Домашната майонеза може да се съхранява в хладилник в плътно затворен буркан до 2 седмици.

Eто и още 3 идеи от нас за балансирана вкусна вечеря - веганска, месна и с риба. А за да ти е още по-лесно да запазиш формата си, ти предлагаме да се абонираш за „Знам да ям".

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми