Всеки от нас има поне по един приятел, който не обича карфиол. Дали заради формата или просто заради вкуса му, карфиолът няма феновете, които заслужава. А той заслужава много. Смята се, че карфиолът е един от най-здравословните храни. Този представител на семейство кръстоцветни помага да се борим с възпаленията, рака, сърдечно-съдови и мозъчни заболявания и даже помага в борбата с килограмите. И, нека бъдем честни, доста по-вкусен е от останалите членове на семейството ( броколи, зеле, кейл, брюкселско зеле). А сега сме именно в разгара на сезона на карфиола. Предлагаме ти три малко нестандартни, но страшно вкусни рецепти с този прекрасен източник на витамини, фибри и минерали.
Карфиолени мъфини
Тази рецепта е за нисковъглехидратна закуска. Да, карфиол за закуска! Количествата са за около 12 мъфина.
Продукти:
- 2 чаени чаши измит и нарязан на дребно суров карфиол
- 2 яйца
- 2 супени лъжици разтопено масло
- 1/3 чаша настърган кашкавал или пармезан
- 1/3 чаша натрошено сирене
- ¼ чаша брашно
- ½ чаена лъжица бакпулвер
- Сол и пипер на вкус
Ако искаш можеш да добавиш чесън или лук (пресни или сушени). А ако обичаш да започваш деня по-екстремно, добави и 2 супени лъжици нарязани на дребно чушки халепеньо или друга пикантна чушка (или чили).
Разбий яйцата. В голяма купа смеси карфиола, яйцата, разтопеното масло, сиренето и кашкавала (и лютото, ако ще правиш мъфините пикантни). Добави солта, пипера, чесъна и лука, бакпулвера и брашното и разбъркай добре. Разпредели получената смес в 12 предварително намазани с масло формички за мъфини. Печи в предварително затоплена на 180 градуса фурна за 30 минути. Остави изпечените мъфини в изключената фурна около час, за да стегнат. Сервирай топли или студени.
Карфиолено пюре
Бърз и вкусен нисковъглехидратен заместител на картофеното пюре. Идеална гарнитура или предястие. Рецептата е за 4 порции.
Продукти:
- 1 средно голяма глава карфиол
- 3 скилидки чесън
- 1-2 супени лъжици зеленчуков бульон или бадемово мляко
- 1/3 чаша настърган пармезан или кашкавал
- Сол и пипер на вкус
Карфиолът се сварява или приготвя на пара. С кухненски робот или блендер разбиваш заедно с чесъна. Добавяш кашкавала/пармезана, солта и пипера. Разбиваш до получаване на почти еднородна смес (не искаш да е идеално гладка). Добави бульона/млякото. Сервирай горещо. Можеш да добавиш масло, магданоз или лук, точно както би направил с картофеното пюре.
Карфиолен кускус
Перфектната рецепта, ако очакваш гости с по-специфичен хранителен режим. Или просто искаш да пробваш карфиол, както никога досега.
Продукти:
- 1 чаша сушени домати
- 4 пълни чаши с пасиран с кухненски робот карфиол
- 2 скилидки чесън
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 чаша нарязан на тънко стрък праз лук
- Сол и черен пипер на вкус
Накисни сушените домати във вода, за да станат сочни. Задуши за няколко минути в тиган чесъна и праза със зехтина. Изцеди и нарежи доматите на малки парченца и ги добави в тигана. Прибави надробеният карфиолен „кускус“ и остави на среден/бавен огън докато не се сготви (без да става на каша). Подправи със сол и пипер. При сервирането можеш да добавиш пресен магданоз или нарязани обезкостени маслини.
От карфиол става и фантастична крем супа, както вече сме споделяли в тази рецепта. А ако искаш да разбереш как да готвиш зеленчуците и да запазиш полезните им качества, подготвили сме ти кратък справочник.