Признаваме си- едва ли някой намира боба за секси храна, а още по-малко съставка на изкусителен десерт. Бобът дори не се споменава като супер храна, въпреки че има голямо количество протеин, фибри и желязо (да споменем само някои от качествата му). Днес ти представяме четири лесни и вкусни рецепти, който няма да тежат на бедрата или съвестта ти. И когато дойдат гости, можеш да ги накараш да познаят тайната съставка и да се радваш на невярващите им погледи, когато им кажеш, че е боб.

Изкусителни ледени близалки (с допълнително протеин)

Продукти:
• 1 консерва червен боб (300 г), отцеден и измит
• 1 чаша кокосово мляко
• 1 чаша бадемово/соево или обикновено мляко
• 1 чаша нарязани плодове (банани, праскови, ягоди- може и замразени)
• мед, агаве или кокосов сироп на вкус

Сложи всичко в блендер и разбий, докато не получиш хомогенна смес. Разпредели във формички за сладолед и сложи в камерата. След около 5 часа ще имаш замразен десерт, богат на фибри и протеин.

Епично брауни (без глутен)

Продукти:
• 1 консерва червен боб (300 г), отцеден и измит
• 3 големи яйца
• 3 супени лъжици олио
• ¼ чаша какао
• 2/3 чаши захар
• 1 чаена лъжица бакпулвер
• ¼ чаена лъжица сол
• 1 чаена лъжица есенция ванилия
• 1 чаена лъжица инстантно кафе
• ¼ чаши натурален шоколад за готвене, натрошен
Добави всички съставки без шоколада в блендер. Разбий до получаване на хомогенна смес. Сложи хартия за печене в тава и изсипи сместа. Поръси с натрошения шоколад и сложи в предварително загрята фурна на 180 градуса. Печи 30-32 минути.

Шоколадови бисквити за суперсила


Продукти:
• 1 консерва червен боб (300 гр), отцеден и измит
• 2 супени лъжици зехтин или кокосово масло
• 2 супени лъжици тахан или фъстъчено масло
• 2 супени лъжици мляко (може да бъде заменено със соево или бадемово)
• ½ чаша кокосова захар
• 4-5 супени лъжици какао
• 2 супени лъжици канела
• 1 чаена лъжица бакпулвер
• ½ чаена лъжица сол

Загрей предварително фурната на 180 градуса. Задели около 20 бобчета настрани, а останалите смеси в блендера със зехтина, тахана и млякото. Разбий добре. Добави захарта, какаото, канелата, бакпулвера и солта. Разбий до получаване на еднородна смес. Сложи в тавата хартия за печене и с помощта на лъжица сложи по една спретната купчинка тесто. С лъжицата или с пръст, оформи кръгли форми. Печи за около 20 минути (трябва да останат меки отвътре). Изчакай да изстинат напълно преди да ги извадиш от тавата.

Екзотичен кокосово-бобен кекс

Продукти:
• 2 консерви бял боб (600 гр), отцеден и измит
• 3 яйца
• 2 чаени лъжици ванилия
• ¼ чаша зехтин
• ¾ чаша кокосова захар
• 2 ½ лъжици бакпулвер
• ½ чаша кокосови стърготини

Изсипи боба в блендера и разбий. Добави яйцата, ванилията и продължи да блендираш. Добави захарта. След като се разбие добре, добави зехтина, бакпулвера и кокосовите стърготини. Разбий до получаване на еднородна смес. Изсипи сместа в тава, застлана с хартия за печене и печи в предварително затоплена фурна на 180 градуса за 30 минути. Изчакай да изстине напълно преди да разрежеш. 

Ако сме те изненадали с тези десерти, то значи си пропуснала рецептите ни за сладкиши с нестандартни подправки като чили или конфитюр с лук. Ако пък си държиш на традиционната употреба на боба, предлагаме ти три бързи рецепти.

Вижте още

Как да се отървем от целулита и подутия корем?

Съветите на нутрициониста Надя Петрова как да сме прекрасни на плажа и три страхотни рецепти с чия

Надя Петрова е нутриционист, завършила е канадското училище по натурално хранене CSNN, има ра

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.