Киселото зеле у нас е сезонен деликатес, който се приготвя около месец, но с тези две рецепти ще можеш да си хапнеш след седмица - две. Нито за корейската туршия (кимчи), нито за българската ще ти трябва бидон. А най-хубавото е, че никой няма да си прави смешки с миризмата от балкона ти.

Що е то кимчи и вирее ли у нас?

Кимчи е важен елемент от корейската кухня. А какво точно представлява? Това е туршия, която традиционно се използва като гарнитура или основа за ястие. Прави се от зеленчуци (най-често китайско зеле и репички), които се осоляват, подправят обилно и се оставят да ферментират. Има стотици варианти на кимчи. В традиционните рецепти, бурканът с кимчи се приготвя и се оставя в мазето на студено и се отваря през зимата. Изключително полезно е, защото е богато на фибри без да има много калории. Една порция съдържа над 50% от дневната препоръчителна доза витамин С и каротин. Повечето рецепти за кимчи включват още полезните лук, чесън, джинджифил и люти чушки, което го правят добър източник на витамин А, В, В2, калций и желязо. Освен това съдържа млечнокисели бактерии, които са пробиотици и подобряват метаболизма и абсорбирането на полезни вещества от храната.

Бързо кимчи с китайско зеле

Продукти:

  • 1 китайско зеле
  • 3 скилидки чесън, смачкани
  • 1 парче джинджифил (около 2.5 см), настъргано
  • 2 супени лъжици чили пипер или лют сос по избор
  • 1 супена лъжица захар
  • 3 супени лъжици оцет
  • 8 репички, настъргани на едро
  • 2 моркова, нарязани на лентички или настъргани на едро
  • 4 стръка пресен лук, нарязан на дребно

Нарежи зелето на ленти. Сложи в голяма купа и смеси с една супена лъжица сол (за предпочитане морска) и остави за един час. Междувременно направи кимчи пастата като смесиш чесъна, джинджифила, чилито, захарта и оцета в малка купичка. Измий зелето със студена вода и отцеди добре. След като изсъхне, зелето и пастата се разбъркват заедно с нарязаните репички, моркови и лук. Можеш да сервираш и така, но е по-добре да затвориш кимчито в голям буркан и да оставиш да ферментира на стайна температура за една нощ. След това го прибери в хладилника, където може да стои около 2 седмици. Колкото повече стои, толкова по-вкусно ще става. А ако го оставиш за повече от 2 седмици, можеш да го използва за готвене на ориз, яхнии и други.

Бързо българско кисело зеле

Продукти:

  • 2 кг прясно зеле
  • връзка целина
  • морска сол
  • вода

Почисти добре прясното зеле и го нарежи на ситно. Сложи го в тава и добави нарязаната връзка целина. Поръси с една лъжица морска сол. Намачкай добре всичко в тавата, за да омекне. Сложи една супена лъжица сол в буркан и прехвърли зелето и целината в него. Долей малко вода и затвори. Остави на слънце/топло да ферментира- ще му трябва около седмица.

Ако искаш още техники за запазване на зеленчуците през зимата, прегледай текста ни за различните техники. Ако пък си готов за правене на още бързи туршии, предлагаме ти парена туршия и слънчева туршия.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.