Настана сезонът на червените сергии по пазарите-отрупани с череши и ягоди. Вече сме ти предлагали солени рецепти с ягоди, затова днес ще се фокусираме върху черешите. Те са страхотен източник на фибри, витамини и минерали (калий, калций, витамин А и фолиева киселина). Освен това са известни с качествата си на антиоксидантна храна. И въпреки че черешите са ни любими за директна консумация, някак си успяхме да спасим няколко шепи, които да стигнат и до кухнята. Днес ще ти представим три страхотни рецепти: за десерт, сос и сандвич със сочните червени плодчета.
Съвсем наопаки на етикета, започваме с десерта.
Френски десерт с череши
Продукти:
- ½ чаша брашно
- 3 супени лъжици захар
- ¼ чаена лъжица сол
- 1 чаша пълномаслено мляко
- 2 големи яйца, разбити
- 2 супени лъжици масло
- 1 пакетче ванилия
- 350 грама череши, без костилки
- Пудра захар за украса
- Сметана за украса (по желание)
Загрей фурната на 180 градуса. Смеси в купа брашното, захарта и солта. Добави като разбъркваш непрекъснато млякото, яйцата, маслото и ванилията. Намажи тавичката с масло и разпръсни черешите по дъното. Изсипи сместа за тестото отгоре и печи. Тестото трябва да се надигне и да покафенее- трябват около 50 минути. Изчакай да изстине и нарежи. При сервирането добави пудра захар и сметана.
Сос от череши
Сосът е идеален за всичко, което идва от грила. Отива си с пилешко, ребра и бургери. А защо не и с добре запечено сирене халуми? Или пък даже на омлет.
Продукти:
- 2 супени лъжици масло
- 1 средно голям лук
- 3 скилидки чесън
- 2 чаши доматен сос
- 1 ½ чаши череши (без костилки)
- 2/3 кафява захар
- 1/3 чаша прясно изцеден портокалов сок
- ¼ чаша меласа
- ¼ чаша оцет
- 1 чаена лъжици чили на прах
- 2 чаени лъжици сол
- 2 чаени лъжици бял пипер на прах
- 1/8 чаена лъжица кайенски пипер
Разтопи маслото в средно голяма тенджера на среден огън. Добави лука и готви около 5 минути. Добави чесъна. След около 30 секунди добави и доматения сос, черешите, кафявата захар, портокаловия сок, меласата, оцета, чилито, солта, пипера и каейнския пипер. Разбъркай добре. След като сместа заври, намали леко котлона и остави за около 30 минути като разбъркваш понякога. Пасирай или използвай блендер, за да разбиеш всякакви твърди съставки. Остави да изстине и пресипи в буркан. Можеш да използваш соса за около месец, ако го държиш в хладилника.
Сандвич с бри и череши
Разкошен сандвич с разтопено сирене бри и хрупкави череши. Порцията е за един.
Продукти:
- ½ чаша череши, без костилки и на половинки
- 1 чаена лъжица балсамов оцет
- 1 супена лъжица масло
- 2 филии хляб
- 50 грама бри, на стайна температура
Разбъркай черешите и балсамовия оцет. Сложи ги на хартия за печене и запечи в предварително затоплена фурна на 230 градуса за около 15-20 минути. Затопли тигана на среден огън. Намажи едната филия с масло и я сложи в тигана с намазаната страна надолу. Сложи половината от сиренето отгоре, черешите, останалата половина от брито. Намажи и другата филия с масло и захлупи сандвича в тигана (намазаната с масло страна нагоре). Запечи, докато сиренето не се разтопи и филийката не стане златисто-кафява- 2-4 минути на страна.
Оригиналната рецепта за сандвича включва и шоколад. Можеш да я видиш тук. Снимката е на автора на рецептата.