Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Която и класация на най-популярните напитки да погледнете, неизменно в топ 3 ще е бирата. И няма как да не ѝ отделим подобаващо внимание. Днес ще ви разкажем за най-популярните видове, като не претендираме за изчерпателност, тъй като те са буквално стотици. Понеже сме се посветили на готвенето, ще споделим и идеи за приложение на бирата при различни рецепти. Отсега правим уговорката, че споменатите идеи е препоръчително да се прилагат, ако храната няма да се консумира от деца. Дори и слаб, бирата си е алкохол. А някои видове всъщност са доста силни.

Какво има в бирата?

Основните съставки на бирата са малц, хмел, вода и мая. Малцът е покълнала във вода зърнена култура (ечемик, пшеница, ориз или друга). Той може да се използва изсушен след покълването, изпечен до различна степен или опушен.

Хмелът е съставката, която придава горчивина и различни аромати на бирата и играе ролята на консервант.

Маята, всъщност са специални пивни дрожди, които катализират процеса на ферментация. В биопроизводството се използват основно два типа дрожди – такива, с които ферментацията протича в горната част на съда и други, при които процесът се случва на дъното. Според типа ферментация се определят и

основните типове бира

Над 90% от произвежданите бири в света са така наречените „лагери“. Това е пиво, при което ферментацията протича на дъното на съда при ниска температура (около 10 градуса). След това бирата отлежава при около 0 градуса за няколко месеца, при което се избистря и обогатява с въглероден диоксид. Тези бири се консумират силно изстудени. В зависимост от типа малц могат да са светли или тъмни.

При ейловете ферментацията е в горната част на съда при по-висока температура (над 15 градуса). Това са по-ароматни и плътни бири. Те също могат да са светли (например Pale Ale) или тъмни (като известната Guinness и другите бири тип Stout).

За какво да ползваме бира в кухнята?

Бирата е страхотна добавка в кулинарията. Ето и някои от основните ѝ приложения.

  • Маринати. Бирата има вълшебното свойство да прави месото по-крехко и ароматно. Затова няма да сбъркате, ако преди печене го накиснете за няколко часа. За свинско и телешко можете да ползвате както някой „по-тежък“ stout, така и тъмни и червени „лагери“. Пилешкото е добре да се маринова в светли или пшенични бири.
  • Панировки. Ако добавите бира към сместа за паниране, крайният резултат ще е ароматна, ефирна и в същото време хрупкава коричка.
  • Тесто. С бира може и да се меси. Така ще получите пухкав и по-траен хляб. Първото се дължи на маята в пивото, а второто на естествените консерванти (хмела) в него. 
  • Печене с бира си е класика, но имайте предвид, че фурната трябва да е на ниска температура (около 170 градуса), за да не прегорят естествените захари на бирата.
  • Варене. В Чехия, където казват, че бирата е по-популярно питие от водата, имат супа от пиво. Освен това някои видове шунка се варят в бира и така месото става страхотно. Да не говорим за разнообразието от вкусове, благодарение на използването на различни бири.
  • Оправяне на настроението. Това е най-популярното и лесно приложение. Вземате бутилка от любимата си бира, отваряте я, отпивате и виждате „как светът изведнъж стана по-красив и…“ кехлибарен.

Това беше нашият увод в света на бирите, който както казахме, е изключително обширен. Ще продължим пътешествието си, но след халба-две. И помнете, консумирайте отговорно и разумно.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми