Яйцата са страхотна храна – полезни и вкусни те стават за предястие, основно и са важна съставка на любими десерти. Обожаваме ги приготвени по всякакъв начин, но честно казано понякога ни омръзва да редуваме варени, бъркани, поширани, на очи и на омлет. Затова решихме да разнообразим и потърсихме нови идеи. И попаднахме на рецептата за мариновани яйца. Оказаха се изненадващо лесни за приготвяне, а резултатът е страхотно мезе или свежа добавка за салата. Ще започнем с класическия вариант и ще завършим с японския.

Класическа „туршия“ от яйца

За нея са ти необходими:

  • 6 твърдо сварени обелени яйца
  • 2 чаши винен оцет. Можеш да го замениш с ябълков, защото винения оцветява яйцата в леко розово
  • Половин супена лъжица сол
  • 1 средно голяма глава лук, нарязана на дребно
  • Четвърт чаша захар
  • Микс от зърна черен пипер, бахар, кимион по твой вкус като общото количество трябва да е около 2 супени лъжици
  • 1 дафинов лист
  • 400 мл. вода
  • Голям чист буркан

Първо нарежи лука на дебели филии и ги запечи на грил тиган и остави да се охлади. После вземи дълбока тенджера и приготви марината от останалите продукти, без яйцата, разбира се. Докато заврат нареди яйцата и лука в тигана. Остави маринатата да ври 2- 3 минути, за да могат подправките да освободят аромата си и излей горещата течност в буркана като гледаш в него да попаднат всички зрънца. Затвори буркана добре и го остави да се охлади. После го забрави в хладилника за седмица. И готово – имаш прекрасни мариновани яйца.

А сега японският вариант

За тази рецепта се вдъхновихме от един от любимите ни ТВ готвачи – Джейми Оливър. Всъщност така японците приготвят яйцата, които слагат в известната супа „Рамен“.

Продуктите са:

  • 6 големи яйца
  • Корен джинджифил, около 5 см.
  • 1 скилидка чесън
  • 80 мл. соев сос
  • 50 мл. саке. Ако нямаш саке можеш да го замениш със същото количество бяло десертно вино.
  • 1 супена лъжица течен мед

Сложи яйцата във вряща подсолена вода за точно пет минути и половина и след това веднага ги прехвърли в купа с вода с лед, за да спреш готвенето. Обели и настържи джинджифила, а скилидката чесън смачкай. Сложи ги в касерола или дълбок тиган заедно със соевия сос и сакето. Остави ги да врат около 5 минути на средна температура. Махни от огъня, добави меда, разбъркай и остави течността да се охлади за 3 минути. След това прецеди течността. Добави половин литър вода и разбъркай добре. Накрая внимателно обели яйцата, сложи ги в подходящ съд, залей ги с маринатата и остави в хладилника за 24 часа.

Тези яйца са класическия завършек на супата „Рамен“, казва Джейми Оливър. „Те са рохко сварени, но след като жълтъците са престояли в соевия сос и сакето, са станали желеобразни. За да разрежете тези деликатни яйца, ползвайте тел, а не нож, за да запазите целостта им.

Ако тази туршия ти е харесала, ти предлагаме да си припомниш нашите две страхотни и лесни рецепти за туршия. И да се абонираш за „Знам да ям“, разбира се.

Вижте още

Бързо кисело зеле по корейски и нашенски

Няма да те караме да откриеш десетте разлики, а ще ти предложим две лесни и интересни рецепти за хапване на зеле

Киселото зеле у нас е сезонен деликатес, който се приготвя около месец, но с тези две рецепти

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.