Няма по-уютно усещане от аромата на домашен козунак, който се носи от кухнята около Великден. Но напоследък, забързани в ежедневието си, се лишаваме от тези дребни удоволствия. А истината е, че ако има желание, има и време да си направим сами пухкав и уханен козунак или кифлички за празника. Днес споделяме нашата рецепта.

Колко време се приготвя?

Искаме да сме максимално честни и затова си признаваме, че хубав козунак не може да стане бързо. За да бъде на конци и да се доближи до спомените от детството ни са необходими поне 3 часа. Това време включва месенето, втасването (поне 2 пъти) и печенето. Не броим времето за изстиване, защото знаем, че обикновено топлият козунак не получава възможност да се охлади. Ето защо ви предлагаме да спазите традицията и да омесите козунаците в Страстната събота, за да имате деня на разположение.

Продукти

За домашния козунак се ползват съставки, които ги има във всяка кухня и в изобилие в близкия магазин:

  • 5 яйца. Колкото са по-големи, толкова по-добре. Съветваме ви да потърсите яйца от свободно отглеждани кокошки, защото козунакът ще стане по-хубав. Има ги в големите магазини.
  • 1 килограм брашно. Има специални брашна за козунаци, които са по-фини и ви съветваме да вземете от тях. Разбира се, спокойно можете да ползвате и стандартно брашно „Тип 500“. Малко по-скъпи са италианските брашна за техния козунак „Панетоне“, които също са подходящи за тази рецепта.
  • 1,5 чаени чаши захар. Класиката е да се ползва кристална захар. Някои слагат „пудра“, защото се разтваря и усвоява по-лесно.
  • 1 чаена чаша прясно мляко.
  • 100 грама масло. Ползвайте само хубаво масло от сметана и с масленост не по-малко от 82%. А ако вместо 100 сложите 110 или 120 грама, козунакът ще стане по-богат и ароматен.
  • Половин кубче мая.
  • Стафиди.
  • Ванилия. Можете да ползвате 2-3 ванилии на прах или 7-8 капки течна есенция. Въпрос на избор е и какво имате в шкафа.

Приготвяне

Козунакът обича да му е топло. Тогава се отпуска и добива онази ефирност, която толкова харесваме. Затова затоплете кухнята поне до 23-25 градуса. Извадете яйцата, млякото и маслото от хладилника поне час преди да започне месенето, за да се стоплят до стайна температура. След това пресейте брашното. Баба ми казваше, че колкото повече пъти брашното мине през ситото, толкова по-дълги ще са „конците“ на козунака. Всъщност, така то се аерира и повече въздух навлиза в тестото.

После подгответе маята. Най-добре става, ако стоплите млякото до 35-37 градуса. Към него добавете маята, 1 лъжица захар и 4-5 лъжици брашно. Разбъркайте хубаво и оставете тази смес да се развива, с други думи да започне да набъбва и шупти. Трябват ѝ поне 35 минути.

После счупете в голяма купа четири яйца. Добавете и белтъка на петото, а жълтъка отделете. Той ще ни трябва за намазването на козунака. Разбийте яйцата и към тях постепенно добавете разтопеното масло и захарта. Бъркайте докато захарта се разтвори. През това време маята трябва да е готова и бавно я добавете към яйчената смес. Това е моментът, в който се добавя и ванилията.

Дойде моментът за месенето. Към яйцата и маята бавно добавете пресятото няколко пъти брашно. Непрекъснато разбърквайте с дървена лъжица докато брашното се поеме от течността. След това започнете да месите. Целта е да се получи твърдо тесто, което не лепне. Обикновено в този момент баба викаше дядо ми, защото месенето трябва да е дълго и енергично. Крайната цел е да се вкара колкото може повече въздух в тестото. При добро месене, по повърхността ще започнат да излизат мехурчета.

След като омесите тестото, го оставете да втасва поне един час. Целта е да удвои обема си. После го оформете като козунак и го оставете да втаса поне още час във формата за печене. Накрая намажете с разбития жълтък, който отделихме, поръсете с малко захар и стафидите и печете час в предварително загрята до 160 градуса фурна.

Направете си и козуначени кифлички

От това тесто можете да си направите и страхотни кифлички. След първото втасване, отделете една част, разточете я на лист с дебелина 3-4 милиметра и изрежете триъгълници. Най-лесно става с нож за пица. После на широката страна сложете от любимото си сладко или локум и завийте кифличките. Подредете ги в тава върху хартия за печене, намажете ги с жълтък и оставете да втасат хубаво. После ги печете около 30 минути на 160 градуса. За слагането на сладкото и навиването можете да извикате и децата и така месенето на козунаците да стане забавление за цялото семейство.

Семейно забавление може да бъде и боядисването на яйцата. Вижте нашите идеи как да направите уникални яйца и да прекарате повече време заедно.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.