Днес сме ти подготвили няколко от световно известните сухи маринати за месо и упътвания как да си приготвиш вкъщи, за да направиш неповторими ястия. Някои са от Америка, други от Африка, трети от Азия, но всички са страхотни и можеш да ги направиш с продукти, които е лесно да намериш.
Сухите маринати са смес от подправки, билки и сол, понякога и захар. С тях се натрива месото, за да му придадат те по-добър вкус и аромат. В повечето случаи те се използват за месо, птици, риба и по-рядко - за морски дарове и зеленчуци. Когато месото се натрие с тях, то може да се приготви веднага или да се остави за известно време да се маринова по-добре. За различните видове продукти времето е различно:
- За по-малки парчета месо (за шишчета или за голям шашлик), морски дарове или зеленчуци – до 15 мин.
- За по-тънки парчета месо – филе, стекове, пилешки пържоли, риба – 15-30 мин.
- За по-дебели парчета месо – свинска плешка, агнешко бутче, цяло пиле или кокошка, ростбиф – 30 мин. - 1½ час
- За големи или по-твърди парчета месо – свински бут, говеждо, цяла пуйка – 2-8 часа
Каджун от Луизиана (за агнешко, телешко, говеждо, свинско, дивеч, пиле, риба, морски дарове, картофи)
- 2 с. л. сладък испански червен пипер
- 1 с. л. сладко чили
- 1 с. л. гранулиран чесън или чесън на прах
- 1 с. л. лук на прах
- 1 с. л. смлян кориандър
- 1 с. л. суха мащерка
- 1 с. л. сух риган
- 1 с. л. смлян черен пипер
- 1 ч.л. лют червен пипер (кайенски)
- ¼ ч.л. кимион (по желание)
Марината Монреал (говеждо, свинско и кокошка)
- 3 с. л. черен пипер на зърна
- 3 с. л. семена кориандър
- 2 с. л. сушени люспи от лук
- 2-3 с. л. чесън на прах
- 2 с. л. семена резене (див копър)
- 1 с. л. суха мащерка
- ½ - 1 с. л. ким
- 1 с. л. сладък червен пипер
- ½-1 с. л. лютив червен пипер (или ½ ч.л. кайенски пипер)
- 2 ч.л. суха лимонова кора
- сол на вкус
Карибски джърк (за телешко, свинско и зеленчуци)
- 2 с.л. смляна канела
- 2 с.л. зърна черен пипер
- 1 с.л. суха мащерка
- 2 ч.л. зърна бахар
- ½ ч.л. кайенски пипер
- ½ индийско орехче
- сол на вкус
Мексиканско чипотле
- 2 с. л. натрошени люти чушки чипотле (вид мексикански люти пушени и сушени)
- 2 с. л. сладък червен пипер
- 1 с. л. сушен риган
- 1 ч.л. чесън на прах
- 1 ч.л. лук на прах
- 1 ч.л. смлян кориандър
- 1 ч.л. горчица на прах
- ¼ ч.л. кимион
- 1 ч.л. кафява захар (по желание)
Африканско/португалско пири пири (за пиле)
- 1/2 с. л. натрошени африкански люти чушки пири пири (или кайенски пипер)
- 1 с.л. сух босилек
- 1 с.л. сух риган
- 1 с.л. чесън на прах
- 1.с.л. смлян джинджифил
- 1/2 с.л. чили
- 2 с.л. сол
- 2 с.л. захар
Индийската гарам масала (най-често за пилешко)
- 1 ч.л. зърна кардамон
- ½ ч.л. цели карамфилчета
- 2 с.л. зърна кориандър
- 1 ч.л. семена фенел
- 1 с.л. зърна кимион
- 2 ч.л. зърна черен пипер
- 2 ч.л. смляна канела
- 4 дафинови листа
- сол на вкус
Рас ел нахут от Северна Африка (за агнешко, телешко, пиле, риба)
- 2 ч.л. смлян джинджифил
- 2 с.л. зърна кориандър
- 2 ½ с.л. зърна кимион
- 1 с.л. канела на прах
- 2 ч.л. зърна черен пипер
- 1 ч.л. куркума на прах
- ½ ч.л. зърна кардамон
- 1 голяма щипка шафран (по желание)
Китайските Пет подправки (за всякакво месо, риба, зеленчуци)
- 6 бр. смлян звезден анасон
- 2 с.л. смляна канела
- 1 ч.л. цели карамфилчета
- 1 с.л. семена фенел
- 2 ч.л. съчуански пипер на зърна (или по-малко количество за тези, които не обичат лютиво)
И сега, след като вече си спец по видовете сухи маринати, виж нашите предложения за перфектните ребърца на барбекю или изкусно гриловани зеленчуци.