Кексове, тортички, пастички, мъфини, дребни сладки, вафлички... сладките изкушения ни дебнат във всякакви форми, цветове и аромати. Но пък не са много диетични. И затова днес решихме да ти представим три по-нестандартни десерта, които са с желатин и по-малко захар. Дами и господа обявяваме деня на панакота и шарлота.
Панакота
Като си говорим за желирани десерти, няма как да не започнем с любимата ни италианска панакота. Това изкушение е толкова леко и свежо, че човек трудно спира да му се наслаждава. Още по-хубаво е, че се прави супер лесно и дава много възможности за „тунинговане“ според собствения вкус.
Класическата рецепта е да се приготвя със сметана. Но има и вариант с кисело мляко, който ние предпочитаме, тъй като е по-здравословен. А ето и как да си я направиш.
За 6 порции са ти необходими:
- 300 мл. прясно мляко
- 2 пакетчета ванилия (може и повече, ако искаш по-силен аромат)
- 5 супени лъжици захар
- 15 грама желатин, разтворен в 6 лъжици студена вода
- 200 гр. кисело мляко
А сега приготвянето:
Загрей прясното мляко в тенджера и добави захарта и ванилията. Разбъркай, за да се разтвори добре. Към тази смес добави предварително разтворения желатин. Отново разбъркай и махни от котлона.
В голяма купа сипи киселото мляко и го разбий много добре с готварска тел или с миксера на най-ниската скорост. Целта е да стане гладко и без бучки. След това към киселото мляко много бавно и при постоянно бъркане добави смесените прясно мляко, захар и желатин. Тук идва първата възможност за импровизация – можеш да замениш ванилията с аромат по твой вкус. Това могат да са различни есенции (мента, портокал или ром) или малко от любимия ти ароматен ликьор като амарето или лимончело, например. Ако искаш прекарай цялата смес през цедка, за да си сигурен, че няма бучки, но ако не те притесняват, може и да не си играеш.
Накрая разпредели всичко в 6 купички или формички за крем карамел и ги остави за поне 4 часа в хладилника, за да се стегнат. После остава да развихриш въображението си за поднасянето. Ти си решаваш дали за декорация ще ползваш сладко, мед, пресни плодове или просто ще поръсиш десерта с пудра захар. Каквото и да избереш, все ще е вкусно.
Шарлота
След Италия се насочваме към Франция, с леко руско влияние. Представяме ти един много любим желиран десерт – Шарлота, който е създаден от френския майстор готвач Мари Антоан-Крамер някъде през 18 в.
Продуктите са:
- 6 яйца
- 2 чаени чаши захар
- 3 супени лъжици брашно
- 4 пакетчета ванилия
- 4 пакетчета желатин по 10 грама
- 1 чаена чаша студена вода
- 1 литър прясно мляко
- 3 супени лъжици какао. Съветваме те да ползваш сладкарско какао, а не разтворимо за деца.
- 2 чаени чаши смлени печени ядки – орехи, бадеми, лешници. Може и да не са супер фино смлени. Ако искаш да се усещат по-добре, можеш да ги счукаш в хаванче.
- Олио
Приготвяне
Имай предвид, че шарлотата е по-пипкава в сравнение с панакота, но няма как – десертът е френски и трябва да е по-завъртян.
Първо сложи млякото в дълбока тенджера на котлона. Докато завира, разбий жълтъците с половината захар. После добави брашното ванилиите и разтворения във водата желатин. Добави тази смес към млякото и вари 10-15 минути като непрекъснато разбъркваш, за да се получи крем.
След това разбий белтъците с останалата захар на сняг и бавно ги добави към крема. Готовата смес раздели на три части. В едната добави какао, за да се оцвети. Във втората сложи ядките, а третата не пипай. Остава да „сглобиш“ десерта.
Вземи форма за кекс от онези с дупка в средата и я намазни с олио. Другият вариант е да я обвиеш отвсякъде с домакинско фолио. Съветваме те да ползваш втория подход, тъй като така шарлотата ще се извади по-лесно от формата. След като си подготвил формата, започни да наливаш смесите. Първо сложи чистата, върху нея внимателно налей сместа с какао и накрая тази с ядките като ги разпределяш равномерно. Накрая остави шарлотата стегне за поне 5 часа в хладилника. Накрая я обърни и върху голяма чиния, махни фолиото и декорирай със сладко или пресни плодове.
Представихме ти два от любимите ни желирани десерти. Скоро ще има и още, а до тогава ти предлагаме да си припомниш любимите ни сладки изкушения с алкохол и как да скрием зеленчуците в тортата. И не забравяй да се абонираш за „Знам да ям“.
Снимката и вдъхновението за тази рецепта са от тук.