Правилното използване на подправките е признак за страхотни умения в кухнята. Затова подготвихме кратък наръчник с основни принципи за комбинирането им с храна, така че всяко твое ястие да бъде шедьовър. Не е лошо да ги знаеш, защото с подправките лесно може да се прекали, а неподходящата комбинация – да съсипе и най-прекрасното ястие.
Колко подправки да ползваме?
Златно правило е в едно ястие да не се слагат повече от три подправки. Например, класическата комбинация за боб е сол, чубрица и джоджен. Най-разпространената марината за пържоли е сол, черен и червен пипер. Разбира се, от това правило има изключения. Ако готвиш по-тежки меса със силна миризма, като агнешко, можеш да се отпуснеш и да сложиш повече аромати. Най-добре е това да става на два етапа – веднъж при мариноването на месото и втори път – при печенето му.
Тук уточняваме, че правилото за трите подправки важи най-вече за европейската кулинарна традиция. В Индия, например, е точно обратното. Там основно се използва смес от подправки, наречена „масала“, която всеки готвач си приготвя сам. Съставките на масала са до 15 на брой и включват всички вкусове – люто, сладко, горчиво, солено и кисело. Често хората, които приготвят масала са сравнявани с парфюмери, защото създават уникални комбинации от аромати и вкусове. Но това е в Индия. Сега се връщаме у нас.
Аромати за месо
Тъй като в България си обичаме месо, започваме с най-популярните комбинации за подправяне на пържолки:
- Говеждото се разбира най-добре с различни пипери (черен, червен, бял), мащерка и малко сушен босилек, който придава неповторима свежест. Ако го правите на грил, можете върху пържолите да сложите и клонка розмарин. Съветът ни е да не я държите през цялото време на готвенето, защото ароматът на розмарина ще започне да доминира, а не всички го харесват.
- Свинското е добър приятел с ким (неслучайно това е основна подправка в луканки и суджуци), пипер и сол. Тази, на пръв поглед, проста комбинация разкрива вкуса на месото и го дообогатява.
- Овнешкото и агнешкото искат силни аромати. Затова при тях използвай смело джинджифил, мащерка, бахар и кориандър.
Зеленчуците обичат всичко
Зеленчуковите ястия имат висока степен на търпимост към подправките. Тук спокойно можеш да се довериш на собствения си вкус и смело да експериментираш. Ако печеш зеленчуци на фурна, сложи от любимите си аромати – мащерка, босилек, кимион, къри на прах и дори малко горчица за разкош. Страхотно се получава и ако настържеш малко индийско орехче или поръсиш с щипка канела. Разбира се, съобразявай се и с вкуса на гостите. Ако някой не обича пикантно, не е добра идея да прекалиш с любимото си чили или да сложиш черен пипер в големи количества.
По традиция бобовите ястия се комбинират с чубрица. Нашият съвет е да поразчупиш канона и да ги освежиш с листенца, лайм или лимонова трева и малко кориандър. Е, не поднасяй такава боб чорба на свекървата или тъщата, защото може да те обвини в съсипване на ястието. Експериментите с подправки са за хора, които могат да ги оценят.
Пестеливо при рибата
Рибата само по себе си е много ароматна храна и затова при нея не е добре да се прекалява с подправките. Сол и черен пипер са винаги успешна комбинация. Ако искаш да разнообразиш пържения сафрид или цаца, в мазнината сложи няколко парченца резене или копър от целина. Остави ги да пуснат аромата си и ги извади. После изпържи рибата и ще изненадаш гостите си с напълно ново усещане.
За още по-голям разкош, поръси още топлата риба със сушен розмарин или босилек. Тази хитрост можеш да приложиш и при пържени и печени риби.
Десертите се разбират и с люто
Като кажем подправки за сладкиши и се сещаме основно за канела, ванилия и джинджифил. А можем да направим чудеса с малко усилия. Следващия път, когато правиш шоколадови мъфини, добави малка щипка чили на прах. Ще видиш, че ще се получи страхотно. В сладкиши и курабийки спокойно можеш да добавиш и индийско орехче, карамфил и дори черен пипер. Те се съчетават прекрасно със захарта и аромата на канела и ванилия и предизвикват експлозия от вкусове.
Надяваме се, че сме те накарали да погледнеш с по-други очи на използването на подправки. А това е само началото. Ще ти разкажем как да ги съхраняваш, кои са най-подходящи за различни храни и ще споделим много интересни истории за ароматите в кухнята.