Искаш ли да изненадаш гостите си със супер интересно и атрактивно мезенце? А и да е здравословно? Сигурни сме, че отговорът е „Да“ и затова сме ти приготвили новото ни любимо изкушение – стафиди от чери домати.

За да си ги приготвим взехме:

  • Около килограм и половина чери домати. Най-добре е да са различни цветове – жълти червени, лилави и въобще каквито има в магазина. Различният цвят не променя вкуса, но носи наслада за окото.
  • 55 грама захар. Оригиналната рецепта е с бяла кристална, но ако искаш по-карамелен вкус, можеш да използваш и кафява.
  • 15 грама сол. Тук също можеш да избираш – фина готварска, по-едро смляна морска или хималайска. Ние искахме нашите „стафиди“ да са по-пикантни и затова използвахме много ароматен и леко лют микс от сол, мащерка, лайм и чушки „Хабанеро от Chilly Hills.
  • Около 40 мл. качествен зехтин Extra Virgin.

Приготвянето иска време, но си заслужава

За начало с малък и много остър нож изрежи твърдата сърцевина в горната част на доматите, а в долната направи леки прорези във формата на Х. Тук можеш да ангажираш и малки помощници, за които това ще е забавление. Разбира се, трябва да са достатъчно пораснали, за да боравят безопасно с ножа.

Междувременно налей вода в голяма тенджера и я сложи да заври. Включи и фурната да загрее до 120 градуса. Приготви си и две големи тави, които трябва да са застлани с хартия за печене. Приготви и една голяма купа, пълна със студена вода и много лед, която ще ти трябва малко по-късно.

Вече преминаваме към същинското готвене. Вземи част от доматите и ги сложи във врящата вода за около 30 секунди. За това време ципата в долната част, където син направил Х-образните разрези, ще започне да се отваря. Извади ги с решетъчна лъжица и ги сложи в леда, за да спреш готвенето. Повтори това упражнение с всички домати. След като са се охладили, ги обели и ги нареди в тавите.

В малка купичка разбъркай захарта и солта с 2 чаени лъжички вода докато стане като мокър пясък, После добави и зехтина и отново разбъркай. Не очаквай захарта и солта да се разтворят напълно, но това не трябва да те притеснява. После с малка четчица намажи всеки от обелените домати с глазурата.

И сега започва дългото печене. Целта е чери доматчетата да загубят 75% от оригиналния си размер. Така от килограм и половина домати ще получиш около 400 грама „стафиди“. Добре е на всеки час да завърташ тавите във фурната, за да може всички домати да получат равно количество топлина, а и за да подновяваш глазурата. Ако ти се играе, може и да обърнеш един-два пъти доматчетата. В зависимост от фурната ти за това упражнение ще ти трябват 4-5 часа., но както казахме усилието е напълно оправдано.

Разбира се, можеш да си спестиш въртенето и подновяването на глазурата ,но не даваме гаранция, че резултатът ще е толкова зашеметяващ. Ако все пак решиш, че не ти се седи половин ден до печката, можеш да потапяш доматите на партиди в купата с глазура и да ги вадиш с решетъчна лъжица, така че излишното хубаво да се отцеди. Така ще са покрити от всички страни и няма нужда да ги въртиш.

Готовите доматени „стафиди“ може да поднесеш веднага в купичка, да ги добавиш към салата или като гарнитура към сочна пържолка. А ако ти останат, ги сложи в кутия или буркан, залей ги със зехтин и ги прибери в хладилника. Така могат да изкарат 15-20 дни. А можеш и да ги замразиш за не повече от 6 месеца.

* Снимката и вдъхновението за рецептата са от seriouseats.com

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми