Дойде месецът на баловете и на вълненията за изпращане на ученика. За да сме полезни, подбрахме три вкусни и здравословни рецепти, с които да посрещнеш гостите и да направиш страхотно домашно парти.
Балът е незабравима емоция както за ученика, така и за цялото му семейство и приятели. Вместо да се чудиш кой ресторант да запазиш за изпращането, ти предлагаме да блеснеш с кулинарни умения и да посрещнеш близки и приятели в неангажираща атмосфера. А и така спокойно ще разполагаш с цялата вечер за купон за възрастни след като ученикът е тръгнал за големите танци. Ето е предложенията ни, с които да впечатлиш гостите:
Печено пилешко
ПРОДУКТИ:
- 4-5 пилешки гърди
- 2 супени лъжици масло
- 1/2 пакетче италиански микс за салата
- 250 грама сметана за готвене
- 1 пилешко бульонче
- 1 пакет крема сирене
- 3/4 чаша бяло вино
- 1/4 чаша вода
Разтопи маслото в голям тиган. Постави пилето в него. Поръси го със салатения микс от двете страни. Месото ще започне да се запържва до леко кафяво. Смеси натрошеното пилешко бульонче със сметаната, крема сиренето, виното и водата. Постави леко запържените пилешки гърди в тавичка и ги залей с получената смес. Печи на 200 градуса за един час без да покриваш съда.
Азиатска зелева салата
ПРОДУКТИ:
- 1 голяма глава китайско зеле
- 2 опаковки нудъли (китайски спагети в пакетче)
- 1/4 чаша сусамени семена
- 1 малка опакована нарязани бадеми
- 1/2 чаша масло
- 1/2 чаша сос за салата
- 1/2 чаша захар
- 1/4 чаша оцет
- 1 супена лъжица соев сос
Нарежи зелето. Свари двете пакетчета нудълс според инструкцията на опаковката. След като са готови, ги отцеди от водата и ги остави да се охладят. В голяма купа сложи нарязаното зеле, изсипи в нея сусамовото семе, нарязаните бадеми и маслото. За дресинга смеси салатения сос, захарта, оцета и соевия сос. Преди сервиране смеси зелето, нудълите и дресинга.
Запечени картофи на фурна
ПРОДУКТИ:
- 1 кг. малки кафяви картофи, добре почистени и измити
- 1/2 чаша стопен маргарин
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 1/2 чаена лъжичка черен пипер
- 500 грама сметана за готвене
- 1 пилешко бульонче
- 1 зеленчуково бульонче
- 1 кофичка заквасена сметана
- 6 стръка зелен лук, ситно нарязани
- 300 грама настъргано сирене чедър
- 1/2 чаша мляко
Постави картофите в добре намазана с масло тава. Смеси всички изброени съставки, така че да получиш сос с плътна консистенция. С нея залей картофите и покрий тавата с фолио за печене. Печи за около час на 250 градуса, след което махни фолиото и остави за 15 минути да се запекат картофите.
Не забравяй да заредиш добре и хладилника си с напитки. За безалкохолно ти предлагаме да направиш домашна лимонада, а на пълнолетните гости предложи добре изстудено бяло вино и бира. За мезета можеш да избереш няколко вида италиански или френски сирена. Пожелаваме ти добър апетит и весел празник.