Едно време най-любимият ни десерт с млечни продукти беше ледено студена диня и парче сирене. Днес обаче няма как да не отбележим пристрастията си към един друг класически десерт, който отскоро завладя сърцата (и стомасите ни) със сирене, само че крем. А именно: чийзкейкът. Носи му се славата, че е труден за правене, но ние обичаме да разбиваме митове за хранене и готвене. Ето защо ти предлагаме две рецепти: една лесна и една разкошна (но пак лесна). Пък ти реши кой е новият ти любим десерт! Да, не е най-здравословният, но цялото това разбиване на съставки ще те накара да се поизпотиш. Започваме!
Лесната
Продукти:
- 1 чаша натрошени на дребно обикновени бисквити
- 2 супени лъжици кафява захар
За пълнежа:
- 3 супени лъжици студено масло
- 4 кутии крем сирене (около 900 грама), на стайна температура
- 1 ¼ чаши захар
- 1 супена лъжица лимонов сок
- 2 супени лъжици есенция ванилия
- 3 леко разбити яйца
Украсата е по избор: пресни горски плодове, сладко от боровинки или малко мед или сироп от агаве.
Сипи в малка купа натрошените бисквити и захарта с малко масло. Намажи с мазнина страните на тавичката, в която ще печеш чийзкейка. Сложи хартия за печене на дъното и сложи отгоре сместа за блата. Печи на 180 градуса за около 10 минути. Остави да изстине.
В голяма купа разбий продуктите за пълнежа: сиренето, захарта, лимоновия сок и есенцията ванилия. Бъркай, докато сместа не стане еднородна. Добави яйцата и разбий с миксер на ниска скорост, докато не се смесят добре. Изсипи върху блата. Печи на 180 градуса за 40-45 минути. Остави да изстине за около 10 минути. Внимателно прокарай нож по страните на тавичката. Изстуди за около час и прибери в хладилник за една нощ. След това се наслади на творението си. Можеш да почерпиш и трима човека. Поне.
Разточителната
Продукти:
- 1 чаша натрошени шоколадови бисквити
- ¼ чаша масло на стайна температура
- 2 супени лъжици бяла захар
- ¼ чаена лъжица канела
- 3 кутии крем сирене на стайна температура
- 1 чаша бяла захар
- 3 яйца
- 260 грама черен шоколад или шоколад за готвене
- 2 супени лъжици разбита сметана
- 1 чаша заквасена сметана
- ¼ чаена лъжица сол
- 2 чаени лъжици инстантно кафе на гранули, разтворено в ¼ чаша топла вода (или ако имаш машина за кафе- 1 еспресо)
- 1/4 чаша ликьор с вкус на кафе (може и Бейлис)
- 2 чаени лъжици ванилия
- 1 чаша разбита сметана
- 2 супени лъжици пудра захар
- 2 супени лъжици от ликьора
Затопли фурната на 175 градуса. Избери тавичка с отделящо се дъно. Намажи страните и дъното с масло. Смеси шоколадовите трохи, размекнатото масло, 2те супени лъжици захар и канелата. Разбъркай добре и разстели по дъното на тавичката. В средно голяма купа разбъркай омекналото крем сирене. Постепенно добави 1 чаша бяла захар и бъркай, докато не се смесят добре. Добави яйцата едно по едно. Бъркай с миксер на ниска степен, докато всичко не стане много гладко. Разтопи 230 грама от шоколада на водна баня. Смеси с 2 супени лъжици разбита сметана и бъркай. Добави шоколадовата смес към разбитото сирене и бъркай добре. Добави заквасената сметана, солта, кафето, ¼ чаша ликьор и ванилия. Разбъркай до получаване на гладка смес. Изсипи сместа в подготвената тава.
Печи в центъра на фурната на 175 градуса за 45 минути. Внимавай да не го загориш. Остави кейка във фурната с отворена врата за още 45 минути. Извади кейкът и охлади за 12 часа. Преди да сервираш чийзкейкът, можеш да добавиш шоколадови стърготини и още разбита сметана отгоре.
Ако тези рецепти ти харесаха, не забравяй да се абонираш за "Знам да ям" ето тук.