Сигурно ти се струва трудно да си направиш туршия в домашни условия, както прави баба ти, нямаш време, а и колко време трябва да чакаш, за да стане готова? Предлагаме ти две рецепти за бързи и лесни за направа туршии, от които ще си оближеш пръстите.
Парена туршия (готова за няколко дни)
Тази лесна туршия е готова за консумация още на следващия ден, но най-вкусна става след седмица. Заслужава си да се изчака!
Продукти:
- 1 зелка
- 1 глава карфиол
- 10 червени чушки камби
- 3 големи моркова
- 1 връзка целина
За маринатата:
- 1/2 бутилка оцет
- 150 мл олио
- 3-4 с. л. сол
- 3-4 с. л. захар
- 5-6 зърна бахар
- 2-3 дафинови листа
- 4-5 цели скилидки чесън
Зелето, чушките, целината и морковите се нарязват, а карфиолът се накъсва на розички. Маринатата се кипва, с нея се заливат зеленчуците в голям съд и затварят се с капак. Когато поизстине, се слага на тъмно и студено място и няколко дни се разбърква по 2-3 пъти на ден. След това е готова за консумация.
Слънчева туршия (готова за две седмици)
Нарича се „слънчева“, защото бурканите трябва да стоят на слънчево място, докато туршията стане готова. Септември и първата половина на октомври са особено подходящи за направата й, заради повечето слънчеви дни. Но няма нищо страшно, ако времето е облачно или вали дъжд – пак ще се получи прекрасна.
Продукти:
- 1 глава карфиол (около 1 кг)
- 1 кг червени чушки камби
- ½ кг моркови
- 1 глава целина с листата
За маринатата (за един буркан!):
- 5 с.л. оцет
- 1 с.л. морска сол
- 2 с.л. захар
- 1 скилидка чесън
- 4-5 зърна черен пипер
- 2 аспирина
Зеленчуците се нарязват поотделно, карфиолът се накъсва на розички. При целината се използват най-вече листата и стеблата, но може да се нареже на кубчета и коренът. В стъклен буркани се слагат по ред зеленчуците – около една шепа от вид, като е добре да се започне и завърши с нарязаните листа и стъбла целина. След това се прибавят съставките за маринатата във всеки отделен буркан, кипва се вода и се долива вътре, като се разклаща леко, за да проникне навсякъде. Добре е горещата вода да се налива във всеки буркан непосредствено преди затварянето му, за да стане вакуум.
След като се запечатат, бурканите се разклащат отново и веднага се поставят обърнати с капачките надолу на слънчево и топло място. На следващия ден бурканите се разклащат и обръщат в нормалната им позиция. Това действие – обръщане всеки ден нагоре и надолу, се редува в продължение на две седмици. Туршията е вече готова и може да се премести на хладно и тъмно място.
А тук можеш да откриеш още идеи за консервиране на плодове и зеленчуци. Предлагаме ти и да си припомниш идеите ни за сладко от чушки, с което да изненадаш близките си.