За борба със зимния студ сме ти приготвили вдъхновено от Северна Европа изкушение – супа от пушена гауда и броколи, която не само ще те сгрее, но и ще донесе радост на всички сетива. Как? С невероятен вкус, изключителен аромат на пушени сирене и пипер, хрупкави крутони и интересен вид.
Тази супа е и супер полезна. Това се дължи на една от основните съставки – броколи. Да, знаем че тези зелени странно накъдрени зеленчуци не се радват на народната любов, но е крайно време отношението към тях да бъде променено. Те съдържат важните витамини А и С, огромно количество калий и калций и при това без каквито и да е мазнини и холестерол. Да не говорим и, че в 100 гр. броколи се съдържат 7 грама протеини. И ако сме успели да те убедим, преминаваме към супата.
Продукти
- Около 700 грама броколи
- 1 чаша накълцан бял лук
- 2 скилидки чесън
- 1 чаша настъргано пушено сирене „Гауда“. Ако нямаш и пушен „Чедър“ ще свърши страхотна работа. В краен случай, можеш да ползваш и пушен роден кашкавал.
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 супена лъжица брашно
- Половин чаена лъжичка пушен червен пипер
- 4 чаши пилешки бульон. Ако нямаш замразен домашен, можеш да ползваш и на кубчета.
- 2 супени лъжици бял винен оцет
- Половин чаена лъжичка сол
- Черен пипер на вкус
- 2 чаши стар хляб на кубчета за крутоните.
Приготвяне
Нарежи на половинки чаша и половина броколи и ги остави настрани. Останалите накълцай на едро. После в голяма тенджера загрей 1 лъжица зехтин на средна температура и задуши лука за 5 минути докато омекне. Добави и чесъна и готви още 30 секунди като бъркаш непрекъснато, за да не загори. Добави брашното и пушения пипер и бъркай докато съставките се смесят много добре. След това налей бульона и добави накълцаните броколи. Увеличи температурата докато всичко заври и после я намали до леко къкрене. . Остави да се готви докато броколите омекнат, което отнема 8-10 минути.
През това време приготви крутоните. Сложи хляба и останали зехтин в голям тиган и готви на средна температура, докато хапките станат хрупкави. Ако искаш можеш да добавиш и сухи подправки, но не прекалявай.
Сега се връщаме при супата. Следващата стъпка е да я пюрираме в блендер или с пасатор. Ако е второто, ще спестим цапането на един съд. След като е станала кремообразна я връщаме на котлона на ниска температура и започваме малко по малко да добавяме пушената гауда и бъркаме докато се разтопи. След сиренето слагаме останалите броколи и ги готвим 2-3 минути. Накрая добавяме оцета, солта и пипера. Супата се сервира гореща, поръсена с крутони.
Ако тази двойно опушена супа ти е харесала, ти предлагаме да видиш още три стоплящи супички за душата. А за да не изпускаш нито една от вкусните ни рецепти, можеш да се абонираш за „Знам да ям“.
* Снимката и рецептата са от: тук