Да, Чехия е известна с бирата си. А към нея се предлагат и прекрасни мезета. За днес сме ти подготвили списък на подбрани ястия, които са задължителни, ако си в Прага и, за които ще разказваш като се върнеш.

Градът на Швейк може да предложи на всекиго по нещо – прекрасни катедрали, музеи, природни забележителности и бурен нощен живот. Сладката страна е, че има и страхотни условия за кулинарен туризъм. Кръчмите в Прага са легендарни. Да не забравяме, че в тях са пребивавали хора като Хашек, Дворжак, Милош Форман, Милан Кундера и дори самият Волфганг Амадеус Моцарт. А те много вероятно не са се наслаждавали само на приятна компания, а и на безкрайно вкусни ястия, съчетали в себе си местната традиция и най-доброто от народите в Австро-Унгарската империя. И така, представяме ти нашия кулинарен гид за Прага.

Бира

Няма как да не започнем с един от символите на страната. Прекрасната, освежаваща чешка бира. Има я за всеки вкус – плодови за дамите, традиционни светли бири за всеки, пшенични за почитателите на нефилтрираните, тъмни за студените дни и феновете на по-карамеловия вкус и червени за по-експериментално настроените. Бира в Прага има навсякъде и където и да си поръчате ще бъде чудесна. И ето два съвета от нас – пийте наливна и, ако имате възможност, се разходете до някоя местна пивоварна, където ще се насладите на бира „от извора“.

Бирени мезета

И след бирата, преминаваме към вкусните добавки за нея. Както французите са измислили комбинирането на вино и сирене, така чехите са създали прекрасни комбинации от храна и пиво.

Започваме с наденичките, които са задължителни. Какво толкова, наденици има и в Германия, и в Австрия, но чешките са уникални заради комбинациите от подправки и някои специфични техники на приготвяне. Например Utopenci, което означава „Удавени“. Те са мариновани в оцет, олио, лук, червен пипер и различни подправки. А най-хубавото им е, че всяка бирария си ги приготвя на място, което означава, че няма как на две различни места да опиташ еднакви Utopenci.

На голяма почит са и наденичките на скара. Тях ги има на почти всеки ъгъл по туристическите маршрути. И не само че ухаят неустоимо, но и са безумно вкусни. Чешките наденички са доста близо до родния вкус, тъй като в тях се влага по-малко сланина, отколкото в немските, например. Традиционно ще ви ги поднесат с топло хлебче и приятна горчица.

И като стана дума за улична храна, не пропускай традиционната пражка печена шунка. Апетитните парчета месо се разтапят в устата и те карат да искаш още и още. Но внимавай – обикновено обявената цена е за 100 грама месо, а не за порция. Така че внимателно погледни колко ще ти струва, за да няма неприятни изненади. На някои ни се е случвало...

Джоланчета

Всъщност, умалителната форма е проява на неуважение към крехкото пиршество с тегло около килограм, което ще ти сервират на голяма дървена дъска с картофки, кисели краставички и горчица. В някои бирарии демонстрират колко добре е сготвено като сервитьорът хваща джолана, или както му казват там Koleno, за кокала, леко го тръсва и месото пада само. И после имаш на разположение цялото време на света, за да се насладиш на храната и съпътстващите я бира и компания.

Говежди тартар

Tatarak е местен специалитет, който се приготвя от накълцано сурово говеждо, яйчен жълтък, лук, горчица, сол и червена чушка. Може да ти го поднесат готов, а на някои места ти носят съставките, за да си го приготвиш по твой вкус. Това предястие е невероятно свежо и върви много добре с пшенични бирички.

Гулаш

Да, знаем че това е традиционно унгарско ястие, но и чешкия вариант не е за пренебрегване. Основната разлика с оригинала е, че в Прага прилича повече на яхния, а не на супа. Готви се бавно с много подправки и телешкото става изключително крехко. На някои места го поднасят в ефектна купичка от хляб. Между другото, това е чешкият еквивалент на сутрешното шкембе, ако си прекалил с дегустациите предната вечер.

Kremrole и Medovnik за десерт

Прага не е само мръвка и бира. Има и чудесни десерти за любителите на сладичкото. Нашият фаворит е Kremrole. Това е изключително лек крем от белтъци, с който е напълнена хрупкава тръбичка от бутер тесто. Десертът се поднася, поръсен с пудра захар и може да се намери както в елитни сладкарници, така и на улични сергии.

Medovnik пък е чешката вариация на френска селска торта. Направена е от тънки, сладки, топящи се в устата медени блатове, а между тях е разположено съвършенство от сметана и ядки. Изключителен десерт, който ще те накара да забравиш за диетата си.

Не знаем за теб, но ние нямаме търпение да се „Видим в 6 часа след войната“ в някоя пражка бирария, както обича да казва Швейк. Кой знае, може и добрият войник да дойде да ни прави компания.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми