Много обичаме когато започне да захладнява. И не защото е мрачно и студено, а защото е сезонът на червеното винце и на любимото ни мезе към него. Кое е то ли? Веднага си признаваме – крехко, сочно свинско джоланче с хрупкава кожичка, което само с поглед пада от кокала. А още повече обичаме да си го готвим. Лесно е, но отнема доста време.
Какво ни трябва?
Естествено започваме със свинския джолан. Съветваме те да не вземаш от най-големите, които са от килограм нагоре, а малки по 500-600 грама. Те стават супер крехки, а и нямат много мазнина, което означава, че са чисто ароматно месце. Ако си решил да готвиш джолан си вземи 4, а не 1. После ще ти кажем защо.
Продължаваме с подправките. Класиката в жанра е да си забъркаш микс от сол и черен и червен пипер. Но понеже ние обичаме да ни е свежо, ти предлагаме да добавиш малка щипка сушен джоджен и още толкова от екзотичната подправка сумак. Тя е леко кисела и прави вкуса на месото по-лек. Разбира се, можеш да миксираш каквито искаш подправки по свой вкус, но не прекалявай – все пак трябва да усещаш вкуса на месото.
Приготвяне
Вземаме джоланчетата и правим леки разрези като се стараем да не режем месото, а само кожата и мазнинката под нея. После натриваме с микса от подправки.
Вземаме голямата тава, която върви с фурната и наливаме на дъното половин биричка – светла за неутрален вкус и тъмна за по-карамелен аромат. Добавяме и малко вода и нареждаме овкусените джоланчета в тавата. Върху всяко слагаме парченце масло.
Накрая завиваме тавата много хубаво с алуминиево фолио. И като казваме много хубаво имаме предвид и капка пара да не изхвръкне. Така в тавата ще стане супер влажно и джоланчетата ще станат неприлично крехки. И след като сме опаковали ястието, го пъхаме за 1,5-2 часа в предварително загрята на 150 градуса фурна.
Да не си мислиш, че след три часа ще седнеш на джолан и вино? Нееее, зареди се с още търпение. Като минат първите два часа мнооого внимателно махни фолиото, като гледаш да не се изгориш на парата, и полей джоланчетата със соса. После отново ги завий много хубаво и ги върни във фурната за още един час. След това махни фолиото, но не го изхвърляй, и ги остави да се запекат за 20 минути, за да добият споменатата хрупкава коричка.
Извади тавата, сложи отгоре фолиото и остави джоланчетата да си „починат“ за поне 45 минути. И после им се наслади с чаша червено вино или биричка и любимата ти гарнитура. Ти решаваш дали да е задушени картофки, зеленчуци на пара или ориз.
И още един трик. След като извадиш джоланчетата от тавата, прецеди останалия бульон в тенджерка и го сложи на котлона да къкри на слаб огън докато се сгъсти. Така ще имаш перфектен сос за заливка.
Защо да приготвим повечко джоланчета?
Както видя, перфектният джолан иска много време, което можеш лесно да си спестиш. За целта след като са минали трите часа печене под фолио, извади три от четирите джоланчета от тавата. Остави ги да се охладят, опаковай всяко в отделен плик и ги прибери във фризера. Така, когато решиш, че ти се хапва джолан, само го извади и го запечи за 30 минути, за да добие коричка.
Според нас с тази рецепта спокойно можем да посрещнем предстоящите студени месеци. И понеже в началото споменахме червеното винце, виж и няколко полезни съвета за комбинирането му със сирене.