Има хора, които ходят до един голям мебелен магазин в София основно заради... храната. Там има едни малки и страшно вкусни кюфтенца по скандинавска рецепта, които са любимо хапване на малки и големи. И за да не ти се налага да ходиш от другата страна на Околовръстното, за да похапнеш, намерихме, тествахме и ти представяме рецептата за любимите шведски кюфтенца.

Продуктите са:

  • 400 гр. свинска кайма
  • 1 разбито яйце
  • 1 малка глава лук, нарязана на дребно или настъргана
  • 85 грама пресни трохи от бял хляб. Просто сложи хляба в чопъра и го натроши.
  • 1 супена лъжица копър, нарязан на дребно
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 супена лъжица масло
  • 2 супени лъжици брашно
  • 400 мл. телешки бульон. Спокойно можеш да ползваш и бульон на кубчета, ако нямаш замразен във фризера.

Приготвянето е детска игра

В голяма купа смеси каймата с яйцето, лука, трохите, копъра и сол и черен пипер на вкус. Ако искаш можеш да добавиш и малко пушен червен пипер за по-силен аромат. След това оформи кюфтенца с големината на орех. От 400 грама кайма би трябвало да ти се получат около 20 топчета.

Следващата стъпка е да загрееш зехтина и да запържиш кюфтенцата до кафяво. Може да ти се наложи да го направиш на два пъти. Извади кюфтенцата и в същия тиган разтопи маслото и добави брашното. Запържи го като непрекъснато разбъркваш докато стане гладък сос. След това върни кюфтенцата и ги запържи в брашнения сос.

Можеш да поднесеш тези кюфтенца „натюр“ или с любимата си гарнитура. А шведската класика е да са поръсени с още копър. Или със сладко от боровинки.

Това е. Както виждаш спокойно можеш да си спретнеш скандинавско изкушение вкъщи. А ако искаш да се пробваш във висшия пилотаж, ти предлагаме да си направиш и перфектни бургери.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.