Това, че са пости не значи да се лишаваме от удоволствия като вкусни, ароматни и леко златисти палачинки. Ето защо днес ще ви представим рецепта за палачинки, които се приготвят без яйца, мляко и масло. И въобще не си мислете, че ще правим компромиси с вкуса – стават прекрасни, а и могат да се гарнират както с класиките сладко и мед, така и с нещо солено, например зеленчуци, задушени в растителна сметана. Да си признаем, поднесохме ги на почитатели на класическата рецепта с яйца и мляко и за нула време не остана нито една палачинка.

Продукти:

  • Брашно – 1,5 чаена чаша. Няма как без него. Можете да ползвате класическо бяло, което ви съветваме да пресеете за повече пухкавост. Ако ви се експериментира, можете да добавите малко брашно от кайсиеви ядки, което придава страхотен аромат или оризово, което „избелва“ палачинките.
  • Газирана вода – 2,5 чаени чаши. Препоръчваме да ползвате газирана вода, а не обикновена, защото мехурчетата ще придадат ефирност на палачинките. И още нещо – молим ви не заменяйте водата с друга газирана напитка. Веднъж опитахме с цел портокалов аромат и изхвърлихме цялата партида.
  • Бакпулвер – 5 чаени лъжички. Той ще замести яйцата и ще „слепи“ съставките.
  • Сол и захар – по една лъжичка за вкус.
  • Ванилия – няколко капки, ако е есенция, или едно пакетче – ако е на прах.
  • Банан на пюре. Тази съставка не е от задължителните. Можете да добавите половин пюриран банан с две цели: а) за вкус и б) допълнително уплътняване и „слепване“ на сместа.

Приготвяне

Подходът е като при класическите палачинки. Крайните цели са две: да се получи смес с гъстота на боза и да няма бучки неразбито брашно. И още един съвет – от време на време разбърквайте сместа в купата, защото брашното се утаява на дъното. Най-лесно става като загребвате с черпака от дъното и изсипвате съдържанието обратно.

Консумация

Палачинка може да се гарнира и с нещо сладко, и със солено. Вие преценете дали да я направите 100% постна или да добавите сирене – въпрос на избор е. А ако решите, че ви липсват палачинките с яйца и брашно, можете да си припомните няколко хитрини за приготвянето им тук.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.