Обожаваме малините! Но този толкова ароматен и деликатен плод за съжаление е много нетраен. Да си замразиш малини за зимата не е най-добрият- така се губи голяма част от вкуса и аромата им, макар витамините в тях да се запазват. Затова прибягваме до стария изпитан метод – зимнината. Да, на сладката, мармаладите, компотите и сиропите се слага доста захар, но пък нали затова е зимата – можеш да си позволиш да се поглезиш с малко сладичко в студените дни.  

Ако предпочиташ да усещаш сладостта на целите плодове, направи си сладко от малини. Важното за него е плодовете да са пресни, здрави и добре узрели. Тънкостта тук е да разбереш в кой момент от варенето сладкото е готово. Лесно е - когато капка от сиропа, капната върху порцеланова чинийка, запази напълно формата си и не се разлива.

Сладко от малини
 
Продукти:
1 кг малини
1,5 кг захар
1 ч.л. лимонена киселина (с връх)

Малините се проверяват за развалени между тях. Не се мият, само се почистват внимателно от листата. Поставят се на пластове в широк и плитък емайлиран или меден съд, като всеки отделен слой се засипва със захар. Оставят се 3-4 часа на стайна температура, докато пуснат сок. Съдът се слага на котлон на ниска степен, така че плодовете да се загряват постепенно и да пускат още сок. Разбъркват се много внимателно от време на време, за да не се смачкат, а когато сокът започне да ври, на няколко пъти се отнема  пяната с решетъчна лъжица. След 5 минути се добавя лимонената киселина, вари се още 2-3 минути. Сместа се сипва в предварително измити малки стъклени буркани, поляти с вряла вода, за да са горещи, и подсушени след това. Капачките се затварят възможно най-бързо и бурканчетата се обръщат наобратно. Покриват се с памучна кърпа, за да изстиват постепенно. Готовото сладко се съхранява на хладно място.

Ако те дразнят семчиците на малините в сладкото, можеш да го замениш с мармалад. Най-важното при варенето на мармалада е точно да се определи гъстотата му. За да разберем, че е готов, прекарваме дървената лъжица, с която бъркаме, по дъното на тавата. Трябва да се   образува пътечка, която се залива бавно от околната смес и когато се вдигне с лъжицата, мармаладът трябва да пада тежко на парчета, а не да се точи.

Мармалад от малини
 
Продукти:
2 кг малини
4 ч.ч. захар
Малините се почистват от листенцата и се разбиват с пасатор. Прекарай ги през гъсто сито, за да останат в него само семките. Сместа се изсипва в широк, плитък съд, за да се изпарява по-добре водата на огъня, добавя се захарта и се слага на котлона на средна степен. Бърка се непрекъснато и след завирането се засичат 10 минути. През това време се отделя на няколко пъти пяната с решетъчна лъжица. Готовата смес се изсипва в малки, предварително измити, затоплени и сухи бурканчета, които се оставят открити, докато мармаладът хване коричка. След това се затварят с капачки или с пергаментова хартия, завързана здраво с канап. Съхраняват се на хладно.

Ако предпочиташ по-здравословен вариант за зимнината от малини, с по-малко захар, направи си компот. Освен че е много свеж, той може в последствие да се пасира и да се превърне в страхотен нектар – без консерванти и оцветители.

Компот от малини
 
Продукти (за 1 буркан):
2 шепи малини
3-4 лъжици захар
вода
Малините се изчистват и измиват. В стъклен буркан се слагат се 1-2 шепи (по желание може и повече, но количеството плод не трябва да надвишава средата на буркана), 3-4 лъжици захар, долива се студена вода до гърлото и капачките се затварят добре. Бурканите  се нареждат един до друг в дълбок съд, примерно тенджера, дъното на който е предварително постлан с памучна кърпа. Съдът се пълни с вода, докато се покрият бурканите (над капачките да има един пръст вода). Компотите се варят 15 минути.  Изваждат се от горещата вода със специална щипка и се прибират на хладно място след като изстинат.

Ако не държиш толкова на плода, а повече на чистия аромат на малините, направи си сироп за зимата. За тази цел избери пресни, добре узрели, дори презрели плодове – те са с по-силен аромат. Как се разбира кога сиропът е достатъчно сгъстен? Когато капка от него, капната в чаша със студена вода, не се разлива. Ето как да го приготвиш:

Сироп от малини
 
Продукти:
малини
захар
лимонена киселина

Плодовете се почистват от листата и се слагат в чист порцеланов или стъклен съд  и 1-2 дни се оставят на слънчево място да ферментират. След това се смачкват леко и се изсипват в гъсто сито, за да се отцеди всичкият сок. Това става бавно, като всички хубави неща, но защо да бързаш? Полученият сок се претегля и на един литър от него се слага 1 ½ кг захар. Вари се на котлон от слаба до средна степен, като се бърка постоянно. Когато захарта се разтопи, температурата се засилва, продължава да се разбърква и се внимава да не кипне. Пяната се обира с решетъчна лъжица. Когато сиропът е достатъчно сгъстен, се добавя лимонена киселина – на 1 кг захар се пада по 1 ч.л. Вари се още 2-3 минути и се сваля от котлона. Налива се докато е горещ в сухи, загрети бутилки. Когато сиропът изстине напълно, бутилките се затварят и се съхраняват на хладно място.
Ако вече си се развихрил на тема „зимнина“, то  можеш да се информираш за три рецепти за лютеница от бабините тефтери. А ако ти се експериментира, защо не пробваш да направиш и сладко от… чушки.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.