Идва времето, когато от всякъде ще се носи аромат на печено агнешко. И всеки ще иска неговото да е перфектно – сочно, ароматно и на конци. Ето как да се получи.
Изберете хубаво месо
Няма как да се получи страхотно ястие, ако продуктите на са добри. Затова не правете компромиси, а изберете наистина хубаво агнешко. И за да не се чудите дали ще познаете качеството, си припомнете нашите съвети. За рецептата, която ви представяме, ние взехме страхотно предно бутче с част от ребрата.
Подготовката е 50% от тайната
Приготвянето на агнешко е тънка работа. Не може просто да вземеш месото, да го подправиш и метнеш във фурната. Агнешкото на конци си иска майсторлък и подход. Най-важно е да си отделиш достатъчно време за подготовка. Това означава поне 12 часа мариноване.
Маринатата, която ние използвахме съдържаше:
- 50 мл. ракия;
- 3 супени лъжици соев сос;
- 1 супена лъжица мед;
- По 1 чаена лъжичка сухи джоджен, розмарин, магданоз, мащерка и босилек;
- Малко сол и черен пипер;
- 1 чаена лъжичка червен пипер;
- По 1 портокал и лимон нарязани на дребно;
- Сокът на един портокал.
За да я приготвиш смеси всичко съставки, без плодовете. Трябва да се получи паста, с която хубаво да натриеш бутчето. Отгоре поръси парченцата цитруси и леко ги притисни към месото. Залей с портокаловия сок. После хубаво увий тавата с опаковъчно фолио и я остави за една нощ в хладилника.
Печи поне 3 часа
Рано сутринта на следващия ден извади маринованото месо от хладилника и го остави да се стопли до стайна температура. Извади го от тавата в която се е мариновало и внимателно махни парченцата цитрус. После го сложи в тава за печене без портокаловия сок, налей една бира в тавата, най-добре пшенична, и покрий тавата с алуминиево фолио. Сложи бутчето да се пече в предварително загрята на 220 градуса фурна. Печи го така 20-25 минути, след което намали температурата на 160 градуса и го забрави за 2 часа и половина.
Когато мине това време, махни фолиото и ще видиш как месото е започнало да се отделя от кокала. Остави бутчето да се запече още 20 минути. Ако е необходимо, добави малко течност, бира или бяло вино, в тавата. Накрая ще имаш прекрасно агнешко, което се топи в устата.
Поднасяне
Месото ще е супер крехко и ще ти е трудно да извадиш цялото бутче в съд за сервиране. Затова или го сложи с тавата на масата, или отдели големи парчета агнешко, които да поднесеш в семеен стил. Класиката към това месо е зелена салата, но спокойно можеш да го поднесеш и с песто от пресни билки и препечени филийки. Не забравяй да предложиш и чаша бира или бяло вино, които са страхотна компания на печеното агнешко.
И ако сме те изкушили и си решил да си купиш хубаво бутче за празника, виж как да го избереш.