За много хора Коледа е най-хубавото време от годината. И има защо – романтиката на елхата, присъствието на близките, ароматът на канелени или джинджифилови сладки и чашата топъл шоколад в ръка са незаменима емоция. Когато към нея добавим и пухкав сняг, ако е решил да навали, картинката става перфектна.
Но тази идилия може да бъде развалена от мисълта за целодневно готвене на 24 декември. Но знаете ли – това може да се избегне. Вижте как да подготвите масата за 90 минути, включително готвенето. Но още в началото уточняваме, че това не включва времето за пазаруване.
Подгответе се
Първата стъпка е да направите списък какво ще сложите на масата на Бъдни вечер. Знаете, че трябва да има нечетен брой постни ястия. Нашето предложение за меню е:
- Питка – обредният хляб е задължителен и няма как да минете без него.
- Пълнени чушки с боб.
- Лютеница или кьополу.
- Салата от кореноплодни.
- Варени картофи.
- Ядки.
- Сушени плодове.
Ако решите да ни се доверите от магазина ще трябва да купите: готово тесто (ако имате хлебопекарна, можете да замесите в нея); сушени чушки; 2-3 консерви боб; буркан печени чушки, буркан доматено пюре, буркан печен белен патладжан; цвекло, ряпа, моркови; няколко картофа и ядки и сушени плодове по избор.
Готвенето
След като се приберете, оформете питката от тестото и я оставете да втасва на топло. Сложете и картофите да врат. След това се заемете с чушките. Вече ви разказахме как да ги приготвите бързо, така че кликнете тук. А и можете да си припомните още идеи за бобови ястия.
И така, чушките са готови и се пекат във фурната. През това време направете салатата от кореноплодни. Вижте рецептата тук и не губете повече време за тях. След това се заемете с лютеницата. Разбира се, винаги можете да купите готова, но е по-хубаво, ако сия приготвите сами. Изсипете отцедените печени чушки и патладжан в блендер, добавете доматеното пюре и подправки на вкус и смелете всичко. Не е нужно да става на гладко пюре. Добре е сместа да е едро смляна. След това я изсипете в дълбок тиган с малко олио и оставете да къкри 15-20 минути на умерен огън като разбърквате 4-5 пъти.
През това време картофите трябва да се сварили, особено, ако сте ги нарязали предварително. Отцеждате ги, охлаждате и подправяте. Трябват ви зехтин, сол и малко черен пипер. След това сложете нарязани на дребно кисели краставички и лук и имате вкусна и засищаща салата.
Ако сте добре организирани до тук са минали около 60 минути. Чушките са готови и е време да метнете във фурната питката. На нея ѝ трябва около половин час да се опече. През това време сервирайте масата и поканете гостите. Докато подредите всичко, питката ще е готова. Извадете я от фурната и я сложете в центъра на масата. После вдигнете наздравица за празника.
Ето как можете да избегнете целодневния престой в кухнята на 24 декември. Разбира се, ако искате, можете да приготвите по-засукани ястия като сърмички или тиквеник, но това е въпрос на индивидуален избор.