Всеки може да сложи чушките в туршия. Но ние ти предлагаме да изненадаш себе си и близките си и да ги направиш на… сладко. Много е лесно и вкусно, а и има страхотни приложения, за които ще ти разкажем.

Наистина ли става сладко от чушки?

Ами да. След като има от лук, защо да няма и от чушки? Не забравяй, че пиперката е с неутрален вкус и понася всякаква обработка. Друг подобен зеленчук е тиквичката, но как да я подсладиш ще ти разкажем друг път. Днес си говорим за чушки.

Кои са най-подходящи?

За сладко те съветваме да избереш добре узрели червени чушки. Първо, те са по-месести и няма да се размият при варенето. На второ място, те имат естествена сладост, която липсва при зелените. А и както знаеш зелената чушка е неузряла червена.

Как се прави сладкото?

Естествено най-напред си приготви чушки. Измий ги и ги изчисти от дръжките и семките. После ги притегли и си приготви захар на половината от теглото и оцет на една пета. Това означава, че за кило чушки ти трябват 500 гр. Захар и 200 мл оцет.

Нарежи чушките на лентички и ги посипи със захарта. Покрий ги и ги остави да престоят поне 6 часа. После отцеди събралата се вода и изсипи зарзавата със захарта в тенджера с вряща вода и оцета. Всичко това се вари около 40 минути на ниска степен. Добре е, когато сместа започне да се сгъстява, да я разбъркваш по-често, защото залепва.

Можеш да добавиш различни аромати като карамфил или звездовиден анасон. Те не са задължителни, но ако ги ползваш, не забравяй да ги извадиш преди да разсипеш конфитюра в бурканчета. А ако искаш карамелов вкус, използвай бяла и кафява захар в съотношение 1:1.

Ами това е. После разсипваш в бурканчета, стерилизираш за десетина минути и си запазил чушките за зимата.

Как да го поднасяш?

Това сладко е вкусно само по себе си. Но ако искаш изтънченост, нарежи хубаво бяло сирене на кубчета и върху всяко сложи резен сладка чушка. Контрастът е радост за окото, а вкусът – за небцето. Пасирано това сладко е и супер сос за меса или дресинг за салати.

И ако тази идея ти е харесала, виж още от нашите полезни съвети за консервиране.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.