В Япония сушито не е просто храна, а е изкуство. Това се отнася не само за приготвянето на традиционния деликатес, но и за консумацията му. Като почти всичко в страната на Изгряващото слънце, яденето на суши е сложен социален ритуал, който има своите правила. И понеже в България също много обичаме тази храна, решихме да споделим няколко полезни съвета как да ядем суши (почти) като японци.

Поднасянето трябва да подчертае храната

Не е случайно, че в добрите ресторанти суши се сервира върху специален дървен или порцеланов поднос. Целта е да се подчертае визията на храната. Дори и най-обикновения вариант с парче сьомга върху топка ориз трябва да се откроява и да носи радост за окото.

До подноса се подреждат три малки купички, в които се слагат соев сос, маринован хрян и уасаби паста. Както знаем, в Япония изяществото е в минимализма и затова не се прекалява с количествата.

Напълно приемливо е суши да се яде с ръце

Традиционно тази храна се консумира с клечки, но за нас европейците, това често е предизвикателство. Ако не сте майстори на яденето с традиционните „прибори“, по-добре използвайте ръцете си. А какво означава „майстор“? Според японците, човек е овладял изкуството на хранене с клечки тогава, когато може да хване отделно зрънце сварен ориз и да не го изпусне по пътя към устата си.

Между другото, и в Япония е напълно приемливо да се използват ръцете. Дори се смята, че топлината им подобрява вкусът и текстурата. Естествено, много важно е ръцете ви да са идеално чисти.

Суши се яде на една хапка

Философията на суши е да предложи съвършена комбинация от вкусове. Затова хапката не се разделя, тъй като това ще наруши хармонията. Независимо колко е голямо парчето, трябва да се изяде наведнъж.

Не накисвайте сушито в соев сос

По нашите географски ширини сме свикнали обилно да накисваме хапките в соев сос. Това е голяма грешка. По този начин единствено убиваме вкуса на сушито и усещаме само соления сос. В Япония традицията е само единият край на хапката да се потопи съвсем леко в соса, колкото да има лека нотка на соленост.

И още нещо – не смесвайте уасаби със соев сос. И двете съставки са с много интензивен вкус и при комбинирането им се получава експлозия от люто и солено.

Отнасяйте се нежно със сушито

Забелязали ли сте, че майсторите приготвят суши с ръцете си? Така те успяват да усетят текстурата на храната и да поднесат съвършена хапка. Затова, особено ако сте в добър ресторант, знайте че вашето суши ще бъде точно толкова плътно колкото трябва и не го натискайте с клечки, ръка или вилица.

Сашими се яде без сос

Накрая ще завършим с малко информация за сашими – филетираната прясна риба. Според японската традиция, парчетата трябва да са с дължина 5-7 сантиметра и дебелина малко над сантиметър. Те се поднасят в красива купичка върху лед, за да се запази свежестта на рибата.

За разлика от сушито с ориз, сашими може да се разделя на по-малки парчета, тъй като тук има само един вкус. Традиционно се яде с клечки, но е допустимо да се използват и ръцете. Не се препоръчва соев сос, защото той ще подтисне вкуса на прясната риба.

А какво да пием?

Японците препоръчват суши и сашими да се консумират с прясно приготвен зелен чай или със студена бира. Естествено, пивото трябва да е японско. Това не е странно, защото на Изток се използва доста ориз за приготвяне на бирата.

Благодарете на майстора!

Както знаете, в Япония много държат на добрите обноски. Затова след като приключите с храненето, благодарете на майстора, приготвил вашето суши. Ако не можете да го направите лично, помолете сервитьора да предаде вашата благодарност.

Надяваме се, че с нашите съвети сме ви помогнали да се насладите още по-пълноценно на любимата ви японска храна. Не забравяйте, че суши не е само средство за задоволяване на глада, а представлява израз на уважение към детайлите и традициите на Япония. Това важи за всяко ястие от японската кухня, а ние, като нейни фенове, ще продължим кулинарното ни пътуване с разказ за рамена. До тогава ви предлагаме да си припомните едно страхотно интервю с големия майстор на японската храна шеф Петър Михалчев.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.