Ако постиш, сигурно вече малко ти е писнало от картофи. Е, ние обаче не спираме да ги преоткриваме и да експериментираме. Освен това не веднъж сме казвали, че лещата е крайно подценявана в кухнята. Ето защо решихме да комбинираме картофи и леща в едно засищащо, здравословно и ужасно вкусно ястие.
Когато отхапеш крехките картофи, ще откриеш сочен пълнеж от леща и гъби. Тази рецепта е богата на протеини и ще те зареди с енергия, когато и да хапнеш. Подходяща е за обяд, вечеря, а защо не и следобедна закуска?
Продукти:
- 10 средно големи картофа
- 1 дафинов лист
- 1 чаша картофено нишесте
- Сол
За пълнежа:
- 1 средно голям лук, нарязан на ситно
- 120 грама гъби
- 100 грама леща (червена или обикновена), сготвена
Сложи в голяма тенджера картофите, дафиновия лист, малко сол и свари картофите. Когато са готови, измий ги със студена вода и обели кожата. Намачкай картофите, добави нишестето и разбъркай, така че да се получи нещо като тесто. Ако сместа е много лепкава, добави още нишесте. За да приготвиш плънката, загрей малко олио или зехтин в тиган на среден огън. Добави лука, разбъркай и остави за 5 минути. След това добави и гъбите. Остави за 5 минути и добави лещата, сол и пипер на вкус. Готви 2 минути и остави настрана да изстине. За да оформиш джобчетата, вземи около 3 супени лъжици от картофеното тесто в ръка и го натисни в дланта си. Сложи около една супена лъжица плънка вътре и покрий с тесто. Трябва да се получи малък картофен диск. Нареди в тава върху хартия за печене и запечи леко или пък запечи в тиган с малко мазнина.
Ако искаш рецепти като тази направо в пощенската си кутия, не забравяй да се абонираш за "Знам да ям" още сега. И спокойно, ще пращаме и рецепти, които не са постни.