Понякога нямаме време да сътворим кулинарен шедьовър. Иска ни се да нарежем няколко продукта и да ги сложим да се сготвят бързо, а и да ни е вкусно, разбира се. Тази комбинация е напълно възможна с помощта на касерола. Тя може да е керамична или стъклена, но е задължително да има капак. Подготвихме ти две рецепти, които ще те убедят колко бързо, вкусно и приятно се готви с този съд.
Капрезе киноа в касерол
Не само, че това ястие е абсолютно зашеметяващо, но е и супер полезно, защото съдържа незаменими аминокиселини. Тази рецепта е много освежаваща и е перфектно предястие или основно.
Необходими са ти:
- 2 ч.ч. киноа, изплакната и изцедена (можеш да заместиш киноа с булгур)
- 2 с.л. зехтин
- 2 малки глави лук, нарязани на ситно
- 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 200 гр. чери домати, нарязани на половинки
- 1 пакетче моцарела, нарязана на кубчета
- сол
- прясно смлян черен пипер
- 3 домата нарязани на кръгчета
- 1 пакетче моцарела нарязана на кръгчета
- Връзка пресен босилек, нарязан на ситно
- 12 с.л. балсамико
Начин на приготвяне
Загрей фурната до 250 градуса и намажи касеролата с 1 с.л зехтин. Свари киноата за 15 мин. в 4 чаши вода. В тиган задуши чесъна и лука за 2 мин. Добави чери доматите и готви от 2 до 4 мин. при непрекъснато бъркане. В голяма купа смеси готовата киноа и получената смес от тигана. Овкуси със солта и черния пипер, добави и кубчетата моцарела. Разбъркай. Изсипи готовата смес в касерола. Разстели добре и подреди отгоре резените домат, а върху тях парченцата моцарела. Печи за 30 минути. Поръси с босилек и балсамико.
Пиле пармезан в касерола
Много лесна и бърза рецепта, която е супер вкусна и е подходяща за специален повод. Страхотни добавки към това ястие са чаша хубаво вино и ароматна свещ.
Продукти:
- 400 г. пилешки гърди
- 1 пакетче суха марината за пиле, разтворена във вода (има я във всички магазини)
- 1 пакетче моцарела, нарязана на ивици
- 1/2 ч.ч. настърган пармезан
- 1 ч.ч. галета
- 2 с.л. разтопено масло
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. смлян черен пипер
- ½ ч.л. червен пипер
- ½ връзка нарязан свеж босилек
Начин на приготвяне
Загрей фурната до 250 градуса и намажи касеролата със зехтин. Сложи пилешките гърди на дъното, след което налей маринатата и разбъркай. Покрий пилето с моцарелата и пармезана. В малка купа разбъркай галетата с маслото, солта, червения и черния пипер и поръси отгоре. Печи до златисто, 23 до 25 минути. Поръси с босилека и сервирай.
За още вкусни рецепти можеш да се абонираш за „Знам да ям“ тук.