Няма нужда да питате италианците кой прави най-хубавия сос за паста. Отговорът е ясен – мама. За хората на Апенините нито един ресторант не може да достигне съвършенството на домашния сос. А знаете ли кои са трите най-популярни соса, с които са израснали поколения италианци? Днес ще ви разкажем за тях и се подгответе за изненада – в списъка не присъстват сосовете, които най-често се предлагат в ресторантите по света, включително и в България.

„Чесън и зехтин“ е универсалната класика

Започваме с може би най-пренебрегвания сос по света, но абсолютен любимец на италианците – „Aglio e Olio” или на български „Чесън и зехтин“. Според много изследователи на паста историята това е най-старият сос за паста. Произхожда от района на Апулия, което е „токът“ на ботуша. Приготвя се само с три съставки – зехтин, чесън и натрошени на дребно червени чушки, които могат да са сладки или пикантни.

Приготвянето е супер лесно. Зехтинът се загрява в тиган на средна температура, добавя се сериозно количество нарязан на филийки чесън и чушките. Разбърква се леко докато чесънът добие златист цвят. Трябва много да внимавате да не прегори, защото ястието ще добие доста неприятен аромат. След като чесънът стане златист добавяте предварително сварената паста, задължително „ал денте“, разбърквате и поднасяте. Този сос е подходящ за почти всички видове паста и затова е супер популярен в цяла Италия.

„Алфредо“ е за по-плътни видове паста

„Алфредо“ е от сравнително „младите“ сосове. Създаден е в рим преди около 130 години, но бързо става популярен заради богатия си кремообразен вкус. И за него са необходими само три основни съставки – масло, сметана и пармезан. Като цяло приготвянето му е лесно, но има някои тънкости. В средно загрят тиган слагате маслото и сметаната. След като се затоплят и смесят добре добавяте пармезана. Бъркайте докато сиренето се разтопи и сосът стане гладък.

А сега тънкостите. Първата е, че трябва хубаво да бъркате от дъното на тигана, за да не залепне и загори пармезанът. Втората е да внимавате със солта. Трябва да сложите съвсем малко, защото сиренето е доста солено. Другите подправки, които са подходящи за сос „Алфредо“ са черен пипер и малко индийско орехче. Ако искате да запазите цвета на соса, можете да замените черния с бял пипер.

Доматеният сос се приготвя дълго

Класическият доматен сос или „Pomodoro”, както му казват местните, се появява бързо след като доматите идват в Европа от Америка. И той, както и всичко в италианската кухня, залага на малко, но качествени съставки – домати, чесън, зехтин и босилек.

Разликата с другите два соса, които ви представихме, е че „Pomodoro” се приготвя по-дълго. Доматите се нарязват на едри парчета и леко се намачкват. В тенджера се загрява зехтин на средна температура, добавят се доматите, чесънът и босилекът и сосът се оставя да къкри на умерен огън докато се сгъсти. Можете да го подправите със сол и малко черен пипер. Този сос също е универсален, но най-често се използва за спагети, талиатели и пенне.

А къде са „Карбонара“ и „Болонезе“?

Оказва се, че тези сосове са по-популярни извън Италия и са символ на италианската кухня в глобален мащаб. В същото време „Agli e Olio”, „Алфредо“ и „Pomodoro” са домашните класики на Апенините.

Както виждате, общото между любимите сосове на италианските мами е, че се приготвят сравнително лесно и с малко съставки. Но пък резултатът е просто божествен. Горещо ви препоръчваме смело да експериментирате и да се уверите в красотата на домашно приготвения сос. А ние ви обещаваме, че много скоро ще ви разкажем и за „Карбонара“ и Болонезе“. И за да не ги изпуснете, не забравяйте да се абонирате за Знам да ям!

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.