Пържените картофи със сирене (ПКС) са едно от най-поръчваните неща в заведения за хранене и едно от най-любимите за приготвяне вкъщи. И да, няма как да ни писне от тях, но пък тези три рецепти са толкова апетитни, че ще възбудят любопитството ти…както и апетита!
Без значение дали ядеш месо, харесваш зеленчуци или предпочиташ млечни продукти: всички можем да се съгласим, че пържените картофи са всеобщи любимци. Но пък не са най-здравословните. Освен ако…не пробваш трите ни чудесни рецепти: с по-малко мазнини или въглехидрати, но все така вкусни и лесни за приготвяне. Ето ги и тях:
За любителите на пикантното: хрупкави чеснови картофки
Продукти:
- 8-10 картофа, измити, обелени и нарязани
- 2 чаши топла вода или зеленчуков бульон
- 2-3 скилидки чесън, нарязан на дребно
- 2 люти чушленца, нарязани на дребно
Загрей фурната до 200 градуса. Сложи нарязаните картофи в голяма купа. Смеси в малка купа топлата вода/бульон, чесъна и лютите чушки. Залей картофите с така получената смес. Увери се, че картофите са покрити със соса и ги изсипи върху тава, застлана с хартия за печене. Запечи около 15 минути, разбъркай и печи още 10-15 минути.
За любителите на екзотичното: картофки с чили и лайм
Тези запечени картофки също са леко пиканти. Хем леко люти, хем леко тропически.
Продукти:
- 2 големи картофа
- 2 супени лъжици зехтин
- 2 лайма
- 1 ½ чаени лъжици чили
- 1 чаена лъжица сол
- ¼ чаена лъжица кайенски пипер
Затопли фурната на 250 градуса. Нарежи картофите и ги сложи върху тава с хартия за печене. Напръскай със зехтин. Изстискай и двата лайма върху картофите. Подправи с чили, сол и пипер на вкус. Печи около 45 минути.
За любителите на …ниско въглехидратни диети: хрупкави тиквички
Продукти:
- 2 средно големи тиквички
- ¾ чаша настърган пармезан
- 1 голямо яйце
- ¼ чаена лъжица чесън на прах
- ¼ чаена лъжица черен пипер
Загрей фурната на 220 градуса. Сложи хартия за печене в тавата и я напръскай леко със зехтин. Нарежи тиквичките на пръчици. Разбий яйцето в една голяма купа, а в друга смеси пармезана, чесъна и черния пипер. Натопи всяка пръчица първо в яйцето, отцеди я добре и след това я овъргаляй в купата със сухите съставки. Препоръчваме да използваш едната си ръка за едната купа и другата-за другата купа. Сложи овъргаляните пръчици в приготвената тава. Печи около 15-20 минути, като по средата е хубаво да ги обърнеш, за да се опекат равномерно.
Ако тези рецепти са ти харесали, не пропускай да разгледаш и предложенията ни за нестандартни картофени салати. Ако пък ти се хапват печени картофи, виж неустоимата ни рецепта за двойно запечени сладки картофи .