Една от най-обичаните миризми е на добре разпалено барбекю, върху което омайно цвърчат кюфтенца, кебапченца, плескавици и други изкушения от мляно месо. През лятото до упоменатия извор на блаженство удобно е разположена добре охладена биричка, а през зимата – чаша червено вино или нещо по-силно. И понеже отдавна мина времето, когато се предлагаха просто „кюфтета“ или „кебапчета“, днес ще си говорим за разнообразието от млени меса, които можем да метнем на скарата.

Но първо и най-важно – не правете компромис с месото

Няма как да стане хубава скара с кофти месо. Затова купувайте само най-доброто телешко, свинско или агнешко. Най-добре е да изберете парчетата месо и да помолите да ви ги смелят на място. А ако магазинът не предлага такава опция, ви препоръчваме да си вземете кайма или мляно месо, произведени по стандарт. Хората в любимия ви магазин ще ви помогнат да изберете най-подходящото за вас.

Подгответе сместа

Всеки си има любима рецепта в зависимост от собствения си вкус. Дали каймата ще е с по-малко мазнини или с повече подправки; дали ще е само от един вид месо, или ще е комбинация, е въпрос на вкус и индивидуално решение. Това, което е задължително е да е добре омесена. И тук имаме предвид месенето да е почти като фитнес тренировка. Един майстор на скарата в Лесковац (къде ли другаде може да е?) каза, че каймата се меси, докато човек не се изпоти под кръста. Имайки предвид че предлаганото не беше храна, а произведение на изкуството, сме склонни да му вярваме. Важно е и да оставите готовата смес да си почине за час-два в хладилника.

Решете какво искате

И така дойде време за нашия цър-пър речник.

  • Кюфте – класика в жанра, каквото и да си говорим. Може да е от всякакво месо или смес от няколко вида. Освен кайма и подправки на вкус, в каймата се слагат лук и накиснат във вода или мляко хляб, ако е за скара или яйце, ако е за пържене. Лучецът е особено важен. Да не забравяме култовата реплика от филма „Вилна зона“ „Аз може да не разбирам, но кюфтета без лук не ги одобрявам“.
  • Кебапче – основната съставка на тройката с гарнитура от „Балкантурист“ времената. Разлика с кюфтета е формата и пълната липса на добавки към сместа от кайма и подправки. Според някои майстори в кебапчета се слага кимион, а в кръглите им братовчеди – не. Можем да оспорим това твърдение – и кюфтета стават прекрасни с кимион.
  • Болярско кюфте – както говори и името, това си е благородно угощение. За него се замесва кайма с лук и подправки. В тиган се задушават гъби по избор. След като гъбите са готови, от каймата се оформят големи кюфтета, които в средата се изтъняват и се слага кашкавал, задушени гъби или ситно нарязани кисели краставички. Кюфтето се затваря и се пече на скара или грил тиган.
  • Татарско кюфте – основните разлики с класическото са по-големият размер и наличието на ситно накълцани люти чушки и на вино в каймата.
  • Плескавица – сръбската гордост, която е все по-популярна и в България. Всеки регион в западната ни съседка има собствен подход към това ястие. Най-популярният му представител, от споменатия Лесковац, се прави от свинско и говеждо месо, в която задължително се добавят лук, чесън и люти чушки. В някои региони добавят и нарязан на дребно бекон. И тъй като всеки регион се гордее със своите специфични познания и подходи за плескавиците, ще им отделим специално внимание в „Знам да ям“.
  • Бургери – този типичен представител на USA кухнята все по-уверено си пробива път към сърцата и стомасите на българите. Могат да са свински, телешки, пилешки, говежди или смес. Много приличат на родното кюфте, но като правило са с по-малко мазнини. Бургерът също може да се приготви на тиган или на скара, което е въпрос на вкус и предпочитания. И може би най-съществената разлика е при консумацията. Свикнали сме да ядем кюфтетата в чиния с гарнитура, а при бургерът всичко е в питка – и месото и съпътстващите съставки.

Как да комбинираме храните от скарата?

Вече споменахме напитките и затова продължаваме нататък. Добра компания на вашите скара постижения ще правят салата от кореноплодни или различни туршии. Разбира се, няма как да минем без картофи, но ви предлагаме да ги направите здравословни като не ги пържите. А ако бързате, и филия ароматен хляб ще свърши работа.

Дано сме ви помогнали да се ориентирате в разнообразието от млени меса за скара. А ако знаете някоя регионална рецепта и ни я изпратите, ще сме много благодарни.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.