Един от малкото представители на животинския свят, с чиято помощ можете да приготвите пълноценно меню е пилето. С него можете да направите салата, предястие, супа, основно и десерт. Е, последното е малко индиректно, тъй като няма да ползваме месо, а яйца, но и те са с пилешки произход. И така, ето нашите рецепти.
Салата с филенца
Пилешките филенца са страхотна добавка към салати от листни зеленчуци. А и приготвянето им е бързо. Вземете пилешки гърди, нарежете ги на ленти, широки 3-4 сантиметра и овкусете с мед и соев сос в съотношение 1:3. Оставете ги да престоят, колкото може повече и ги метнете в грил тиган или на скара за 4-5 минути от всяка страна. После можете да ги добавите към салатата. Най-добре е да ги сложите последни, след дресинга и всички подправки.
Предястие
Когато започваше европейското по футбол ви дадохме две идеи за бързи пилешки предястия. Ето още една. Вземете от близкия супермаркет охладени бутчета. Направете плитки разрези в месестата част и ги сложете да киснат в марината от соев сос, винен оцет, черен пипер, мед и малко горчица. После ги наредете в тава и печете 35-40 минути на 200 градуса. Така имате страхотно парти предястие, което можете да поднесете с брускети или здравословно песто, в което да се топят бутчетата. Тук можете да си припомните как бързо да оползотворите „зелениите“ в хладилника.
Супа
Пилешката супа не само е вкусна, но и помага за предпазване от простуда през зимата. Важното е да е гореща и питателна. Хубавото е, че се приготвя много лесно. В малко мазнина задушавате зеленчуци (моркови, лук, картофи) и нарязано пилешко месо, доливате горещ бульон, ако имате, или вода, добавяте и други продукти по ваш вкус и оставяте да ври докато всичко се сготви. Накрая подправяте със сол и пипер, а преди поднасяне поръсвате с накълцан пресен магданоз.
Основно
Няма как да избегнем класиката пиле с картофи. Предлагаме ви да изпечете цялата птица. Първо, така е по-атрактивно при сервиране. Второ, не губите време да разфасовате, а и избягвате риска ножът да отскочи от някоя кост и да спре в ръката ви. Трето – пилето става по-сочно.
И така, вземете обезперената птица и я измийте. В подходяща купа смесете меко масло със сушени магданоз и мащерка. Получената паста втрийте под кожата, като внимавате да не я разкъсате. След това посолете пилето и го поръсете с червен пипер. За повече аромат в гръдната кухина можете да сложите няколко резена лимон и 2-3 скилидки чесън.
Печете на умерена фурна около час. Малко преди да извадите пилето, сложете отгоре няколко парченца масло, които ще направят кожата по-ароматна и хрупкава. Това пиле може да бъде поднесено с различни гарнитури – печени картофи, ориз или печени зеленчуци.
Десерт
Както казахме, тук няма да ползваме месото, а яйцата на пилето. Според нас крем карамелът е вечна класика и е подходящ завършек на всеки обяд или вечеря. Няма да ви даваме точна рецепта, тъй като в интернет има много, но ще споделим, че хубав крем карамел става с повечко и качествени яйца, което означава, че е добре да са снесени от свободно или органично отглеждани кокошки.
Това бяха нашите предложения за пилешко меню. А скоро очаквайте и фокусирани предложения за вкусни мезета от пернати за студените месеци.