Информираният избор е пътят към здравословното хранене

Нямаш идея какво да сготвиш за обяд? Предстои ти дълъг път или разходка в планината и не знаеш какво да приготвиш за хапване? Писнало ти е да си правиш сандвичи за обяд в работата? Имаме решение на всички тези кулинарни проблеми!

Предлагаме ти бързо да си опечеш от нашите мини пайове със страхотни зеленчукови пълнежи. Здравословни, лесни са хапване и удобни за път, тези засищащи мини калцонета със зеленчуци ще направят деня ти по-вкусен. А и не са трудни за приготвяне! Започваме!

Първо да направим тестото като за четири пая.

Продукти:

  • 2 чаши брашно
  • 60 грама масло
  • 1 чаена лъжица сол
  • 6 супени лъжици студена вода

В кухненски робот или блендер смеси брашното, маслото и солта. Сместа трябва да стане леко пясъчна. Добави студената вода и натисни пулс бутона, докато сместа не стане еднородна. Премести брашното на маса и омеси във формата на топка. Увий в прозрачно фолио за опаковане на храна и остави в хладилник поне за час.

След като и пълнежът е готов (долу имаш три невероятни рецепти за комбиниране на зеленчуци), ще трябва да сглобиш мини пая си по следния начин.

  1. Извади тестото от хладилника и раздели на четири. Върни в хладилника тестото, което няма да ползваш в момента.
  2. Поръси с малко брашно плота/масата, и разточи тестото до кръг с радиус от около 10-12 см. Външният край трябва да е по-тънък от центъра на кръга.
  3. Сложи няколко супени лъжици от пълнежа в центъра на разточеното тесто. Прегъни го на две и натисни хубаво краищата, така че да се затвори добре. Повтори стъпки 1-3 с другите три парчета от тестото.
  4. Намажи леко мини пайовете отгоре със зехтин или разбито яйце. Печи на 200 градуса за 30-40 минути.
  5. Изчакай поне 5 минути преди да хапнеш.

А ето и предложенията ни за пълнеж!

Със зеленчуци

Отличен начин да накараш злоядите деца да хапнат повече зеленчуци. Ако харесваш люто, можеш да добавиш и едно халапеньо, нарязано на дребно.

Продукти:

  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1/2 чаша лук, нарязан на дребно
  • 2 чаени лъжици джинджифил, наренден на ситно
  • 1 домат, нарязан на дребно
  • Щипка кимион
  • Щипка куркума
  • 1 супена лъжица чили или сладък червен пипер
  • Сол на вкус
  • 1 чаша картоф, нарязан на дребно
  • 1 чаша нарязан на дребно карфиол
  • ½ чаша моркови, нарязани на дребно
  • Шепа грах

Свари карфиола, морковите, граха и картофите, докато са почти готови. Можеш и да ги направиш на пара. Затопли малко зехтин в тиган и добави кимиона. Сотирай лука и джинджифила ( и халапеньото), добави сол. След като лукът омекне, добави домата, покрий и сготви.  Добави чилито/пипера, куркумата и още сол. Добави сготвените зеленчуци. Разбъркай.  След като всичко се сготви, махни от котлона и изчакай да изстине.

Със сладки картофи и леща

Успяхме да сложим любимите ни сладки картофи и в пай!

Продукти:

  • ½ чаша леща (може и червена)
  • 2 сладки картофа
  • ¼ чаша ситно нарязан лук
  • ¼ чаша моркови, нарязани на дребно
  • ¼  чаша целина, нарязана на дребно
  • 100 грама гъби
  • 2 скилидки чесън
  • 2 супени лъжици доматен сос
  • ¼ чаша зеленчуков бульон
  • ½ чаена лъжица мащерка
  • Сол и пипер на вкус
  • Чубрица на вкус

Затопли фурната на 200 градуса. Увий картофите във фолио и ги сложи във фурната. Печи около час или до омекване (на картофите, не на фурната). През това време сготви лещата. Ако си избрал червена леща, ще ти трябва по-малко време. Вари според указанията на опаковката. Сотирай лука, морковите, целината и гъбите в голям тиган. Добави чесъна, доматения сос, мащерката. Сотирай още 2 минути. Добави лещата и зеленчуковия бульон. Разбъркай добре.  Махни сместа от огъня. Обели и добави сладките картофи към лещата. Разбъркай, така че всичко да се смеси добре.

С праз и лук

Защото праз и лук са си класика!

Продукти:

  • 1 стрък праз
  • 1 главa червен лук
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно.
  • 1 супенa лъжици брашно
  • 100 грама растителна (оризова/кокосова) или обикновена течна сметана
  • Индийско орехче на вкус
  • Сол и пипер на вкус

Нарежи праза и лука. Затопли малко зехтин в дълбок тиган и изсипи вътре нарязаното. Готви около 7-10 минути.  В друг тиган сложи малко зехтин. Внимателно добави брашното и започни да изсипваш течната сметана малко по малко, докато непрекъснато бъркаш.  Намали котлона и добави чесъна, солта, пипера и индийското орехче. Изсипи сместа при праза и лука и разбъркай добре. Остави на котлона до сгъстяване.

Това бяха нашите предложения за мини солени пайове! Ако искаш да получаваш още такива рецепти направо в електронната си поща, просто се абонирай за "Знам да ям" тук. Вкусното и здравословно готвене никога не е било по-лесно! 

Снимки от тук.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми