Сезонните зеленчуци на пазара ни привличат с ярките си цветове и обаятелните си аромати. Няма и причина да не се отдадем на изкушението и да не си приготвим салата с пресни марулки, краставички и…домашни сушени доматки. Всъщност сушените домати добавят аромат и вкус не само на салати, но и на паста, пица, че даже и на манджи. Те могат да бъдат добавяни и към сандвичи, омлети и брускети.
Но вместо да изброяваме за какво можеш да ползваш сушените домати, просто ще ти разкажем как да си ги приготвиш вкъщи. И после трябва само да развихриш въображението си. Към тези сушени домати сме добави чесън и различни подправки. Освен това сме ги карамелизирали леко, за да имат още по-изявен вкус. Толкова са добри, че ще искаш да ги сложиш на всичко!
Продукти:
За доматите:
- 1 килограм домати
- 3-4 супени лъжици зехтин
- 2-3 скилидки чесън, намачкани
- 1 чаена лъжица сол
- 2 супени лъжици от „специалната съставка“
За специалната съставка:
- 3 супени лъжици печени тиквени семки
- 3 супени лъжици чубрица
- 2 супени лъжици сминдух на семена (ако не можеш да намериш, може и листа, но добави повече)
- 1 супена лъжица сладък червен пипер
- 1 чаена лъжица сол
Нарежи доматите на парчета и ги сложи в купа. Прибави намачкания чесън, солта, двете лъжици от специалната съставка и поръси със зехтин. Разбъркай добре и разстели на два листа хартия за печене. Изсуши на 120 градуса във фурната за 3 часа (или повече). Трябва да изчакаш цялата течност от доматите да се изпари. Можеш да разбъркаш няколко пъти- доматчетата по краищата обикновено са готови преди останалите. Сложи изсушените и изстинали доматчета в буркан и ги дръж в хладилник. Можеш да консумираш до 1-2 седмици, ако оцелеят толкова дълго.
Ако се чудиш в какво можеш да сготвиш доматчетата, то не се колебай да ги добавиш в този лесен Средиземноморски солен кекс или в това ароматно хлебче с орехи и сушени домати.