Заради бързото си приготвяне и страхотни качества, яйцата са една от най-обичаните храни. Традиционно се правят на очи, на омлети, бъркани или по панагюрски. Е, ние днес няма да ти припомняме тези популярни рецепти, а ще те изненадаме с едни невероятни пухкави като облак яйца с пармезан. И няма да губим време в напразни размисли яйцето ли е първо или кокошката...
Тези леки и пухкави яйца са обилно обогатени с пармезан и лук, което им дава невероятен аромат. А отгоре са покрити с блестящ течен жълтък. Но нека това описание не те плаши – всеки може да ги приготви. Времето за подготовка е около 25 минути, а за готвене – около 10. Да, това е повече от един омлет, но резултатът е... УАУ.
Продукти за 4 порции:
- 4 големи яйца като белтъците и жълтъците са отделени;
- Щипка сол;
- 1/4 чаша фино настърган пармезан;
- 2-3 зелени пера лук, накълцани на ситно (ако нямаш можеш да ползваш наситнен стар лук в умерено количество, тъй като ароматът му е доста силен);
- Смлян черен пипер на вкус.
Приготвяне
Много добре загрей фурната до 230 градуса. Покрий голяма плитка тава с хартия за печене и я напръскай с олио. Най-лесно е, ако имаш пулверизатор – така хартията ще е намазнена и няма да прекалиш с количеството.
Следващата стъпка е да разделиш белтъците от жълтъците като поставиш всеки жълтък в отделна малка купичка. След това разбий белтъците и щипката сол на сняг. И, не – няма да правим целувки или друг десерт, а солено ястие. Добави пармезана и лука към белтъците и много, ама наистина много внимателно ги разбъркай с шпатула. После върху хартията за печене оформи четири еднакви купчинки от белтъко-пармезаново-луковата смес. В центъра на всяка купчинка с помощта на задната част на лъжица оформи кладенче и вкарай тавата в загрятата фурна. Печи докато белтъците станат бледо кафяви, което ще отнеме около 3 минути. След това ги извади от фурната.
Ако кладенчето се е запълнило при печенето, използвай лъжица, за да оформиш наново. После внимателно изсипи по един жълтък във всяко кладенче и върни тавата във фурната. Печи докато жълтъците се сготвят. Ако искаш да са по-течни, ги готви три минути, а за да са по-твърди – около 5. Отгоре поръси със смлян пипер и веднага сервирай.
Гарантираме ти, че ще изумиш всички на масата, когато им поднесеш вулкан от белтъци, от който изтича лава от течните жълтъци. И аплодисментите ще са напълно заслужени.
Тези яйца могат да бъдат поднесени и върху препечена филийка хляб с малко пушена сьомга или бекон, както се сервират яйцата по бенедиктински. Така ще се превърнат в перфектна коктейлна храна.
А ако искаш нещо по-простичко, ти предлагаме да си припомниш как се правят перфектни бъркани яйца, които също предизвикват кулинарно възхищение. А за да не изпускаш нищо интересно, не забравяй и да се абонираш за „Знам да ям“.
* оригиналната рецепта и снимката можеш да откриеш на eatingwell.com