Сладките картофи са страхотна храна и е добре да присъстват по-често в менюто ти. И за да те изкушим за днес сме ти подготвили страхотна рецепта за двойно препечено изкушение, с което спокойно ще нахраниш гостите си за празниците, при това без много усилия.

Защо сладките картофи са супер?

Този изключителен зеленчук е пълен с антиоксиданти и витамини, най-вече А, В6, D и С. Богати са и на калций и магнезий. Препоръчват се за консумация от бременни жени, тъй като съдържат голямо количество фолиева киселина. Редовната им консумация помага астма, артрит и нервни разстройства. Ето защо те все по-често се препоръчват от диетолози и специалисти по здравословно хранене.

Започваме с необходимите продукти:

  • 6-8 сладки картофа. Избирай ги да са с две равни страни и да не са много криви, за да не се налага да ги гониш из фурната;
  • Олио или зехтин – въпрос на вкус;
  • Половин чаена чаша пармезан на тънки люспи. Ако не ти се играе да г стържеш с белачката за зеленчуци, и настърган ще свърши работа.
  • Половин чаена чаша заквасена сметана;
  • 2 супени лъжици кленов сироп. Има го във всички магазини, но ако не ти се купува специално за тази рецепта, спокойно го замени със същото количество хубав мед.
  • Чаена лъжичка сол;
  • Смлени черен пипер и индийско орехче на вкус;

Приготвяне

Имай предвид, че за тази рецепта ще ти трябват два часа и нещо, но пък усилията са минимални и не е нужно да висиш до печката през цялото време.

Най-напред включи фурната да загрее до 200 градуса. През това време измий хубаво картофите, надупчи ги с вилица на 3-4 места, натъркай ги с мазнина и ги нареди в голяма тава върху хартия за печене. След като фурната загрее, ги сложи да се пекат за около час докато омекнат. Извади ги, остави ги хубаво да се охладят и увеличи температурата на фурната до 230 градуса.

След като изстинат, ги разрежи на половинки и издълбай всяка от тях така, че да остане борд от около половин сантиметър. В голяма купа смеси пармезана, сметаната, намачканата вътрешност на картофите, кленовия сироп или меда и подправките. Нареди разрязаните и издълбани картофи в тава, сложи обилно количество от сметаново-пармезановата смес, настържи отгоре допълнително пармезан или обикновен кашкавал и ги върни във фурната за още 25 минути. И това е – вече имаш страхотно предястие или гарнитура към ребърца, пържолки или печено пиленце.

Това беше предложението ни за двойно запечени сладки картофи. Между другото, можеш да използваш и обикновени и пак ще стане. А за повече екзотика, пробвай да направиш това ястие с лилави картофи.

* рецептата и снимката са от eatingwell.com и можеш да ги видиш тук.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.