Бургерите станаха супер модерна храна. И не говорим за сандвич от заведение за бързо хранене, а за гурме изпълнения, които носят неповторима кулинарна наслада. Но пък това удоволствие струва поне 10 лева, а цената може да стигне и до 15-17 лева. Малко е прекалено за нещо, което дори и гурме, все пак си остава сандвич. Затова днес ще споделим как да си направиш перфектен бургер вкъщи. И още нещо – този подход е изпробван и резултатът беше… като си го направиш ще разбереш.

Трябва ти месо с под 15% мазнини

Класическият бургер се прави от телешка или говежда кайма и точка. Свинското е за нашенски кюфтета и кебапчета. И тук идва първата особеност – месото трябва да е сухо, което означава да има по-малко от 15% мазнини. Експертите бургеролози казват, че е най-добре, ако мазнинките са не повече от 10%.

И понеже обяснявахме как вкъщи ще ти излезе по-евтино, ето малко ценова информация. Спокойно можеш да намериш хубаво телешко месо за бургери за около 15-18 лева за килограм. Разбира се, има и по-скъпи варианти, но честно казано според нас не си заслужава да харчиш твърде много пари за месо за бургери. По-добре ги запази за някой сочен стек в хубав ресторант, където ще се насладиш по-пълноценно на изживяването. След като си харесаш месото, помоли да ти го смелят в магазина и вече имаш каймата за бургера.

С или без подправки?

Има две основни школи в бургероправеното. Първата застъпва теорията, че хубавото месо трябва да се консумира във възможно най-естествен вид и затова няма нужда от никакви добавки. Единствено се допуска малко сол и прясно смлян черен пипер, които не се добавят към каймата, а се слагат след печенето.

Според втората школа, допълнителните овкусители са задължителни. Но не си мисли, че това е подправяне тип балканско кюфте. По-скоро се говори за добавки, които ще подчертаят вкуса на месото и ще придадат елегантни нюанси. Такива са нарязан на много дребно пушен бекон, малки парченца кисели краставички или предварително задушен лук, който отново е ситно накълцан и в умерени количества.

При оформянето има важна тънкост

Има едно основно правило за оформянето на бургера – трябва да е дебел около два сантиметра. Това е доста повече от родните стандарти, но така се запазват соковете и месото става по-крехко след изпичане. Всичко останало е импровизация. Дали бургерът ще е кръгъл, квадратен или правоъгълен зависи от хлебчето, в което ще го сложиш. Така се определя и размерът. Добре е суровият бургер да е малко по-голям от питката, защото при печене се свива.

И още нещо – бургерът се оформя с възможно най-малък натиск. Не е нужно да бъде потупван, стискан и малтретиран, както правим с кюфтетата и кебапчетата. За да имаме крехък резултат, трябва да сме нежни.

Остави ги да се пекат на спокойствие

Преди да метнеш бургерите на скарата, от едната страна оформи вдлъбнатина дълбока около половин сантиметър. Така ще се запази формата. След това ги мяташ на умерено загрята скара, плоча или грил тиган с плоската страна отдолу. И ги остави да се пекат без да ги тормозиш – не ги натискай с шпатула и не ги обръщай на всеки 30 секунди – така ще загубиш ценните сокове и месото ще е жилаво.

За средно изпечен бургер са нужни 6-7 минути печене от всяка страна. Това е степента на изпичане, при която бургерът е приятно кафяв отгоре и изкушаващо розов отвътре.

Запечи и хлебчето

Много е важно да запечеш и питката след като си я разрязал. Целта е да се получи коричка. Така, когато сложиш кюфтето, соса и зеленчуците, соковете ще попият по-бавно и хлебчето няма да се разпадне.

Гарнирай по желание

Няма да те учим с какво да гарнираш бургера – тук имаш пълна свобода на импровизация. Все пак те съветваме да не прекаляваш със съставките, защото така може да се изгуби вкусът на месото, а то е най-важният участник в ястието. Листче сирене, малко майонеза, резен домат и листо зелена салата са напълно достатъчни според нас.

Ето така се прави перфектен бургер. Остава ти само да разпалиш грила, да събереш добра компания и да изстудиш бирата. А още по-хубаво ще е, ако всичко това се случи на пикник на някое приятно и прохладно място.

Вижте още

Съвършената плескавица се приготвя 48 часа, а пече 12 минути

Кулинарната кралица на Сърбия е наслада за „гурмани“

Като кажем Сърбия и се сещаме за плескавици, ущипци, графче на тафче, „Урнабес“ и други вкусо

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.