Нали искаш да си направиш крехко свинско филе, което се топи в устата? А не ти се получава – или е недопечено или става сухо? Ами да, филенцето е тънка работа. Но знаеш ли, че има много лесен начин да си приготвиш страхотно филе на фурна, което ще стане гарантирано сочно. И още по-хубаво – ще има вкуса на панирано, без да е минавало през тиган и много мазнина. И ако го поднесеш с нашето свежо колсло, положението става... мммммммммм.
Днешната ни рецепта е много бърза – подготовката и готвенето отнемат по-малко от час. Освен това е Ок и за диетата ти, тъй като в една порция има едва 400 калории и 20 грама мазнини. В същото време получаваш 30 грама протеин, 85 мг. витамин С и 110 мг. калций. И всичко това е опаковано в неустоима хрупкава коричка с гарнитура с азиатски привкус.
Продукти:
- 3-4 парчета свинско филе около 450 грама всяко. Добре е да са почистени от мазнина и стърчащи парчета месо.
- 3 супени лъжици от азиатската подправка мисо. Има я в различни варианти в големите магазини и можеш да си избираш дали да е по-пикантна или по-сладка.
- 1 яйце
- 1/2 чаена лъжичка смлян черен пипер.
- 3/4 чаена чаша смлян на трохи сух хляб. Можеш да си купиш готови трохи от близкия магазин или да си смелиш в блендера.
- 3 супени лъжици оризов оцет (ако нямаш, можещ да ползваш и обикновен винен).
- 3 супени лъжици олио или хубав зехтин.
- 1 супена лъжица майонеза (рецепта за домашна такава можеш да намериш тук).
- 1 чаена лъжичка прясно настърган корен от джинджифил.
- Щипка сол.
- 5 чаши накълцано зеле.
- 2 чаши зелен боб. През зимата спокойно можеш да ползваш и от консерва.
- 1 чаша нарязана на лентички червена чушка.
- 2 скилидки чесън на филийки.
Начин на приготвяне
Включи фурната да загрее до 230 градуса. След това си подготви тавата за печене. Най-добре е ако имаш тава с решетка, защото така месото ще се опече равномерно. А за да не залепне, е добре да намажеш решетката с мазнина. В случай, че нямаш такава тава, можеш да ползваш хартия за печене, с която да покриеш съда.
Докато фурната загрява разбъркай две супени лъжици мисо, яйцето и половината от пипера в голям съд. Намажи всяко парче филе с тази смес и после хубаво овалях в хлебните трохи. Нареди филетата в тавата и ги печи около 20 минути. И не забравяй да оставиш месото да си почине след като го извадиш от фурната.
През това време приготви гарнитурата. Става много лесно. Разбъркай оцета, олиото или зехтина, майонезата, джинджифила, солта, една лъжица мисо и останалия пипер. Добави зелето, зеления фасул чушките и чесъна и разбъркай добре.
Гарантираме, че ти с тази рецепта ще имаш страхотно и сочно филенце, което ще се топи в устата. Само внимавай да не прекалиш с печенето, защото тогава месото ще стане сухо. А ако искаш още вкусни идеи, не забравяй да се абонираш за "Знам да ям".