Търсиш си лесна и вкусна рецепта за нещо богато на протеин, но бедно на калории? А може би просто ти се хапва нещо екзотично? Представяме ти нашето решение и твоят нов любимец: хумусът. Този дип е перфектен за сандвичи, зеленчуци, че даже и за чипс.

И друг път сме ти предлагали хумус, като източник на енергия. Ако обаче още не сме те убедили, ето няколко от причините защо трябва да си направиш тази рецепта още днес (след като си го направиш веднъж и го пробваш няма да ти трябва никакво убеждаване):

  • Богат е на фибри, които подобряват метаболизма
  • Намалява нивото на лошия холестерол (благодарение на фибрите)
  • Таханът и нахутът са богати на калций
  • Прекрасен източник на желязо
  • Регулира кръвната захар
  • Идеален е за всякакви диети и пости

Ще ти дадем основата- простичката рецепта за хумус. А след това можеш да развихриш въображението си и да добавиш каквото ти хрумне.

Ето какво ти трябва:

  • 1 консерва нахут (250 грама)
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 3 супени лъжици сусамов тахан
  • Сок от половин лимон (можеш да добавиш повече, ако предпочиташ да е по-кисело)
  • 1 скилидка чесън (нарязана на дребно)
  • Сол на вкус
  • Пипер на вкус

Как се приготвя?

  1. Изцеди и измий нахута от консервата. Ако имаш време, обели кожичките от зрънцата, за да стане хумусът още по-нежен. Ако не, премини към стъпка две.
  2. Сложи всичко в блендера/ кухненския робот.
  3. Разбий, докато всичко вътре не се превърне в нежна смес без парчета. Опитай и овкуси допълнително по свой вкус (Аз бих добавила още чесън. Още.)
  4. Хумусът издържа до седмица в хладилник, така че не се притеснявай, ако не успееш да го изядеш.

Как можеш да направиш хумуса си специален?

  • Пробвай да добавиш пушен червен пипер, куркума, сумак или хариса (пикантната тунизийска паста, направена от люти чушки, чесън, кориандър, кимион, лимонов сок и зехтин).
  • Нарони няколко зрънца нар и поднеси така в купичка.
  • За зеленчуков хумус, опечи 1 чаша зеленчук по избор (патладжан, тиквичка, чушка, сладък картоф, червено цвекло) и добави към сместа.
  • Можеш да добавиш ¾ чаша от любимите си маслини или микс от тях за маслинен хумус.
  • За ядков хумус, пробвай да добавиш шепа препечени орехи, бадеми или кедрови ядки. Или пък сложи 1/3 чаша фъстъчено масло.
  • Предпочиташ гуакамоле? А защо не ги комбинираш? Трябва ти само едно узряло авокадо, една чушка халепеньо (ако харесваш пикантното) и малко пресен кориандър.
  • За хумус песто просто добави 2 супени лъжици песто и 1 супена лъжица настърган пармезан в блендера.

Сега ти остава да нарежеш малко зеленчуци или пък да си опечеш един бърз и лесен хляб и останалото е само наслада.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.