Размразяването на храната е важна част от готвенето. Правилните действия след изваждането на продукта от фризера се отразяват не само на вида и вкуса на ястието, но и на това колко здравословна ще бъде храната. Вече ви разказахме за размразяването на месо. Днес е ред на плодовете и зеленчуците.

Основната особеност при тях е, че са много по-крехки продукти в сравнение с месото. При неправилно размразяване, те лесно могат да се разпаднат и да станат на каша. В някои случаи това не е лошо, но за тях ще говорим след малко.

Основни техники

Основните техники за размразяване на плодове и зеленчуци са много близки до тези за месни продукти. Много специалисти са категорични, че най-добрият подход е размразяването в хладилника. Оставяте ги за една нощ, те се отпускат и на сутринта ги готвите.

И един съвет от нас. Когато размразявате плодове и зеленчуци, особено за по-дълго време, както е в хладилника, задължително осигурете възможност за отцеждане на водата. Най-добре ги сложете в гевгир, него в голяма тенджера, така че да не опира дъното и покрийте с капак. Така водата от размразяването ще се оттича в тенджерата и няма да направи продуктите ви на каша. А капакът е, за да не поемат плодовете или зеленчуците от миризмите в хладилника.

Можете да ги сложите и в хладка или под течаща вода. Ако изберете втория подход, действайте внимателно, защото по-силна струя може да развали добрия външен вид на храната. Например, да разпадне броколите или боровинките. Ако размразявате във вода, не забравяйте да отцедите продуктите. Това можете да си го спестите единствено, ако ще ги слагате в супа или компот.

Защо е важно да са сухи?

Както и да решите приготвяте размразените плодове и зеленчуци, освен в споменатите супи или компоти, е добре да са максимално сухи. Представете си какво ще стане ако сложите нещо с капчици вода по него в нагорещено олио – и вие, и цялата ви кухня ще бъдете опръскани от мазнината, което е доста болезнено. Ако сте решили да ги запечете, влажните продукти ще вкарат допълнително вода в ястието, което ще удължи времето за готвене. Така може да бъдат загубени форма и вкус.

А винаги ли трябва да размразявате?

Отговорът е „Не“. В някои случаи можете да използвате плодовете и зеленчуците директно от фризера. Например ако искате да приготвите плодов шейк или смути. Тогава просто сложете избраните съставки в блендера и ги смесете. Те ще бъдат пюрирани и готови за консумацията, тъй като температурата им ще се е покачила благодарение на въртенето.

Неразмразени зеленчуци можете да ползвате и в супи. За максимално добър ефект ги добавяйте постепенно като започнете с тези, които трябва да се варят най-дълго. Например започнете с морковите, а последно сложете тиквички. Това е важно, защото добавянето на замразен продукт рязко сваля температурата на супата и е необходимо време тя да заври отново.

Ако искате да направите сладкиш с плодове, също можете да ги използвате замразени. Необходимо е да са отпуснати толкова, че да можете да отделите плодчетата едно от друго. В този случай ще трябва да удължите времето на готвене и по-често да проверявате дали ястието ви е изпечено.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.