Вече ви разказахме защо бавното готвене е здравословно. Днес е време да ви представим няколко лесни и изпитани рецепти, които отнемат много време за печене, но пък резултатът е впечатляващ.

Лесно свинско

Вземете хубаво парче свинско месо – около килограм и половина плешка или врат. Натрийте го хубаво със сол и черен пипер. В купа пригответе микс от едрозърнеста горчица, малко зехтин и любимите си зелени подправки като магданоз, джоджен, копър или чубрица. Сложете и малко мащерка за свежест. Разбъркайте всичко докато стане на паста и хубаво облепете месото с нея. След това го сложете в съд за печене. Най-добре е ако имате метален или огнеупорен с капак. Ако не, и дълбока тава покрита с няколко листа фолио ще свърши работа. В съда сложете течност, няколко сушени сливи и едро нарязани моркови, лук и целина. Затворете с капака или фолиото и сложете съда в предварително загрята на 120 градуса фурна за 8 часа или на 95 градуса за 10-12 часа. Когато мине това време ще имате невероятно крехко и сочно ястие. Имайте предвид, че за да се получи съдът трябва да е много добре затворен.

По-трудно свинско

Тази рецепта прилича на предната, като основната разлика е, че подправките са вътре в месото. За да се получи, трябва кръглата плешка или врат да стане парче месо с дебелина около 1.5-2 сантиметра. Това се прави с остър нож и търпение. След това натрийте подправките, завийте месото на стегнато руло, вържете го с канап и повторете процедурата за печене от горната рецепта. Този подход е много популярен в Италия, където ястието се приготвя вечерта, оставя се да поеме аромата на подправките до сутринта и тогава се слага да се пече, за да е готово за вечеря.

Доматена гарнитура

За месото ще ни трябва и гарнитура. Предлагаме ви да е баааааавно печени домати. Вземете 5-6 средно големи домата. Разрежете ги на две и ги наредете в тава с отрязаната част на горе. Върху всяко парче сложете тънка филийка чесън. Посолете и полейте резените със зехтин (може да е няколко капки или повече според вкуса) и балсамов оцет, който ще придаде страхотен аромат. Най-отгоре поръсете листенца розмарин. Сложете доматите в предварително загрята на 100 градуса фурна и ги забравете за 2.5-3 часа. За по-богат вкус около 20 минути преди да ги извадите, можете да поръсите с парченца моцарела.

Пиле със зеленчуци

Можете да приготвите това ястие с бутчета или гърди – и с двете става вкусно. Необходими са ви и гъби, моркови, домати и лук. Нарежете зеленчуците на парчета с подходящата големина, овкусете ги със сол и зехтин и поръсете отгоре галете за хрупкавост. Разбъркайте и ги сложете в тава. Добавете месото и го разположете между зеленчуците. Покрийте хубаво тавата с фолио и печете 2 часа на 75-80 градуса. 25 минути преди да извадите ястието, махнете фолиото, за да се запече и да излезе влагата от зеленчуците. Накрая ще имате невероятно крехко пиле с полезни зеленчуци.

Зеленчуково ястие

По описания по-горе начин можете да приготвите страхотно зеленчуково ястие. Необходими са ви домати, патладжани, тиквички, моркови, лук и чесън. Нарежете всичко на едри шайби. Морковите може и да са на ленти. Добре е да накиснете патладжаните в подсолена вода, за да излезе горчивината им. После сложете всичко в тавата и подправете със сол, зехтин и балсамов оцет. Сложете и пресни подправки – магданоз, целина, мащерка или джоджен. Печете под фолио за около 3 часа на 100 градуса. Охладете и поднесете като самостоятелно ястие или гарнитура.

Знаем, че тези рецепти изглеждат трудни за изпълнение, но това е само привидно. Подготовката за всяка от тях отнема 30 до 40 минути. Останалото е бавно печене, когато можете да правите каквото искате. И ако все още имате съмнения, припомнете си защо бавното готвене е полезно.

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.

Теми