Наближава зимата и е време да се замислим за храненето през студените месеци. Всъщност, народът го е измислил – яжте характерното за сезона. Така човек влиза в естествения ритъм на природата и се справя по-лесно с капризите на времето. Отделно от това, консумацията на сезонни продукти е добра и за диетата.
Защо да ядем кореноплодни?
Един от най-характерните продукти на есента са кореноплодните зеленчуци. Това са картофи, цвекло, ряпа, целина, моркови, лук. Те са страхотна добавка към менюто, тъй като са богати на фибри, антиоксиданти, витамини, калий и желязо. Комбинацията от тези качества засилва естествения имунитет на организма и помага да сме по-здрави през зимата.
Как да ги изберем?
При избора на тези продукти има няколко основни правила. Първо, трябва да са твърди на допир, да нямат меки и загнили зони. Не трябва да имат и оцветявания по кората. Ако купувате кореноплодни с листа, те трябва да са свежи, а стъблата – твърди.
Как да приготвяме кореноплодни?
Повечето изброени зеленчуци спокойно могат да се консумират сурови, което ги прави много удобни за ползване. И така, какво можете да приготвите?
Сокове. Ако имате сокоизстисквачка, не се колебайте да я ползвате. Сокът от целина, моркови и цвекло е енергийно-витаминозна бомба, която ще ви помогне да пречистите организма и да го заредите с важни вещества. Комбинирайте зеленчуците, докато откриете рецептата, която най-много ви допада. За по-добър вкус към сока можете да добавите и прясно изцедени ябълка и лимон, а за енергия и сила – разтворен във вода мед.
Салати. Настърганите кореноплодни са зимна салатена класика. И тук комбинациите зависят от собствените ви предпочитания. Например, ако искате да бъде по-пикантно – сложете повече ряпа и пащърнак, а за повече сладост, наблегнете на морковите. Овкусете със зехтин, сол и лимонов сок и ще имате здравословна салата, която можете да ползвате и за гарнитура.
Гарнитури. Запечените есенни зеленчуци са невероятно вкусно и полезно предястие. Нарежете кръглите на кубчета, а продълговатите на ленти. Сложете ги в тава. Натъркайте добре със зехтин, сол и пипер. Покрийте тавата с фолио и печете в умерена фурна 30-40 минути. Около 10 минути преди края на печенето махнете фолиото, разбъркайте зеленчуците и ги върнете във фурната. Накрая ще получите не само много вкусно, но и красиво ястие поради комбинацията на цветовете на различните продукти.
Друга лесна гарнитура е печено цвекло. Измийте и обелете главите цвекло, натрийте ги със сол, пипер и зехтин и ги увийте стегнато в домакинско фолио. Печете ги на умерена фурна около 40 минути. Оставете да се охладят и ги поднесете самостоятелно или към пържола.
Супи. Тук подходът е почти същият както при предястието. Има две основни разлики. Първо зеленчуците трябва да нарязани на приблизително равни парчета и второ – варим, а не печем. Най-добре е супата да се приготви със зеленчуков или какъвто и да е месен бульон, но ако нямате и обикновена вода върши работа. Слагате всички избрани продукти и оставяте да ври 30-40 минути докато омекнат твърдите зеленчуци като моркови и картофи. Ако искате вкусът да е по-богат, можете предварително да задушите зарзавата в малко мазнина и след това да залеете с гореща вода. Супата може да се поднесе както е, или да се пасира и да стане на гладък крем.
Това бяха пет бързи рецепти за студените месеци. Не ги пренебрегвайте и ще бъдете по-здрави и тонизирани през зимата. А ако имате повече време в кухнята, ви предлагаме да си припомните и рецептите ни за бавно готвене.