На лятото най-му обичаме барбекюто. Разбира се, ако е съчетано с морски бриз или планинска прохлада и ромон на рекичка е още по-добре. Но и само в двора на къщата или на полянка, близо до града, пак е ОК. Още по-ОК е, ако барбекюто не е класиката бургери и пържоли, а е разнообразено с нещо нетрадиционно. Затова днес ти представяме вкусни идеи за плодове на грил, които ще изненадат всички.

Диня на скара

Изненадахме ли те? Спокойно, и ние гледахме леко уплашено, когато открихме тази рецепта. Но тъй като не можем да устоим на храна, смело я изпробвахме и резултатът беше УАУ. Уверяваме те, че сладостта на динята и пушекът от барбекюто се съчетават перфектно. Добрата новина – динята и на скара е страхотна компания на ледена мастичка или ракийка.

За да направиш диня на скара, трябва да е нарязана на триъгълници с кората. Ако я изрежеш, динята ще се разпадне при обръщането на парчетата, а това е далече от резултата, който искаме.

Не забравяй и да овкусиш динята. Да, тя има достатъчно захар, но малко вкусни добавки ще я превърнат в любимия ти барбекю десерт. Затова вземи една купичка и в нея изсипи захар на око. Спокойно можеш да ползваш кафява захар вместо бяла. Подправи захарта с малко сол, настъргана лимонова и/или портокалова кора и малко накълцано на много дребно чили без семената. Разбъркай всичко хубаво и втрий по малко от сместа в парчетата диня преди и след гриловането. Тук вече няма нищо сложно – слагаш на скарата, печеш докато се появят апетитните резки, обръщаш и печеш още няколко минути.

Имаш много варианти за поднасянето. Най-лесният е да наредиш парчетата в чиния, да изстискаш отгоре портокалов или лимонов сок и да украсиш с листенца мента. А можеш да направиш и индивидуални порции с кисело мляко или ванилов сладолед.

А сега да гриловаме и праскови

Това е още едно любимо изкушение от миналото лято. Може да бъде както самостоятелен десерт, така и добавка към салата. А ако си падаш по гурмето, поднеси тези праскови с гъши дроб или патешки гърди.

За да си направиш перфектни праскови на грил, е добре температурата да не е много висока. Следващата стъпка е леко да намажеш предварително разполовените плодове с мазнина. Най-добре е да ползваш мазнина с неутрален вкус като рапично олио или от гроздови семки. След като си ги намазал, сложи прасковите с намазаната част надолу върху грила. Готви ги 3-4 минути и после ги завърти на 90 градуса, за да получиш апетитната „решетка“. След още 3-4 минути плодовете ще са приятно карамелизирани. Поднеси ги с топка ванилов сладолед и налей нещо добре изстудено.

И ако тези рецепти са ти харесали, ти предлагаме да си припомниш триковете ни за перфектно барбекю... и да се абонираш за „Знам да ям“, разбира се.

* Снимки: thecitchn.com и whatsgabycooking.com

Вижте още

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.