Затворете очи и си представете бавно съботно събуждане, съпроводено от мелодично потракване на съдове от кухнята. И точно преди да съберете сили да изразите справедливото си възмущение, до носа ви достига миризмата на разтопено масло и прясно приготвени палачинки. Представете си и любимото си сладко или течен шоколад върху палачинка. А сега отворете очи и преглътнете…

Със сигурност палачинките са любима закуска на много хора. За някои те са пряко свързани с лежерните уикенд сутрини. Наистина приготвянето им отнема доста време, но пък си заслужава. И за да бъде удоволствието пълно, ви предлагаме няколко съвета как палачинките ви да станат перфектни.

Продуктите

Няма нужда да казваме, че колкото по-качествени продукти ползвате, толкова по-вкусна ще е храната ви. И разбира се всичко трябва да е в срока си на годност.

За палачинки са необходими яйца, мляко, брашно, щипка сол и захар. Това са основните съставки. В зависимост от собствените си предпочитания можете да добавите и дребни глезотии. Например:

  • ванилия, като е по-добре да ползвате течна есенция, вместо на прах; 
  • няколко капки амарето, които биха придали страхотен бадемов аромат; 
  • ром за екзотика. Той може да се използва по два начина: малко в сместа или след приготвянето на палачинките за фламбиране;
  • какао, ако искате да станат кафяви и по-интересни. Ако ще правите палачинкова торта, сложете какао само в половината течност. Така ще можете да редувате бял и кафяв блат.

Смесването

За да се получи страхотна смес има няколко трика. Добре е продуктите да са на стайна температура, тъй като така ще се смесят по-добре. Сложете един жълтък повече, за да станат палачинките „по-жилави“. Внимавайте брашното да не стане на бучки. Това може да се избегне като предварително го разбиете с малко мляко и след това да добавите получената гладка смес към останалите съставки.

И накрая най-важното – не прекалявайте с разбъркването. Използвайте тел за разбиване. А ако нямате сили или нерви за това – миксера, но на най-ниската степен. Ако бъркате много усърдно по повърхността на сместа ще се образува пяна, която няма да падне и в същото време ще ви попречи при печенето. Освен това при енергично разбъркване, глутенът ще направи палачинките твърди, а не леки и пухкави.

Що се отнася до гъстотата на сместа, най-добре е да се доверите на собствения си усет. Да, на много места ще прочетете, че трябва да е като гъста боза, но това е понятие с доста условности. А ако гледате как Жак Пепен приготвя крепове, ще се уверите, че неговата боза е доста разредена. А с мосю Пепен трудно се спори.

Печенето

След като имаме смес е време да пристъпим към печенето. Добре е тиганът да е загрят на средна температура, за да не прегаря сместа. Дали ще използвате или не мазнина и каква е въпрос на личен избор, особено в ерата на тиганите с незалепващо покритие. Някои слагат малко масло преди всяка палачинка за аромат. Това е още една причина тиганът да не е много загрят – да не прегори маслото.

Слагайте смес колкото да покрие дъното. Не забравяйте, че през палачинката трябва да можете да прочетете заглавията във вестника. Трудно е за постигане, но не е невъзможно. Трябват практика и упоритост.

Друго, което ще научите с времето е кога да обърнете палачинката. Това ястие не обича да бъде често въртяно и подхвърляно, затова не се поддавайте на желанието да обръщате творбата си през 30 секунди.

Освен това не добавяйте парченца шоколад или плодове при печенето. Резултатът ще е прегорели съставки и съсипана палачинка.

Консумацията

Тук съветите са излишни. Яжте палачинките, както ви харесва и, разбира се, в големи количества. А ако искате да впечатлите с уменията си, направете палачинки „Сюзет“. Google ще ви помогне да откриете рецептата.

Вижте още

5 причини да закусваш всяка сутрин

Закуската трябва да изядем сами, обядът да разделим с приятелите си, а вечерята да дадем на враговете си

Ако се опрем на хилядолетната китайска мъдрост, закуската е единственото ядене през деня, кое

Искаш ли да се абонираш…

безплатно за:

  • 6 приятни текстчета седмично
    (рецепта, диета, съвет или промоция)
  • с 1 мейл в петък,

за да си ги четеш на спокойствие през уикенда.